Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Εκδήλωση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας με ευκαιρία την ημέρα παιδικής λογοτεχνίας

Την Τετάρτη 2 Μαϊου 2008 πραγνατοποιήθηκε εκδήλωση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, με την ευκαιρία της ημέρας Παιδικής Λογοτεχνίας. Οι μαθητές της Γ τάξης δραματοποίησαν το βιβλίο της Γιώτας Φώτου, Η Βασιλική και η νεράιδα του νερού.
Για το παιδικό βιβλίο μίλησε η εκπαιδευτικός κ. Λίτσα Κοκάρα-Κοντοτάσιου, ενώ στο χώρο του σχολείου λειτούργησε έκθεση βιβλίου από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.
Η κ. Κοκάρα είπε μεταξύ άλλων
Η σημερινή μέρα, 2 Απριλίου είναι αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο. Είναι ταυτισμένη με την ημερομηνία γέννησης οτυ Χανσ Κρίστιαν Άντερσεν, το μοναδικό δάσκαλο του παραμυθιού, που οι ιστορίες του είναι γνωστές σ' όλον τον κόσμο. Γεννήθηκε στο Όντενσεν της Δανίας το 1805 σε μια φτωχογειτονιά και αγωνίστηκε σκληρά να αλλάξει την αυστηρή δομή της κοινωνίας. Έγραψε το πρώτο του βιβλίο στα 24 χρόνια του και ακολούθησαν κι άλλα πολλά. Τα περισσότερα ήταν αυτοβιογραφικά και κέρδισαν την αγάπη όλων των παιδιών του κόσμου.
Η προσφορά του βιβλίου στον πνευματικό τομέα είναι τεράστια. Προάγει το πνεύμα, αναπτύσσει την κρίση και τη φαντασία, διδάσκει, ενημερώνει, καλλιεργεί την ελεύθερη σκέψη. Μαθαίνει το άτομο να κρίνει, να συγκρίνει και να επιλέγει. Προάγονται οι επιστήμες και τα γράμματα. Διδάσκει τη γλώσσα, την ιστορία και την αρμονία του λόγου. Κοινωνικοποιεί το άατομο, υποδεικνύει τρόπους κοινωνικής συμπεριφοράς, προβάλλει πρότυπα συνεργασίας και προωθεί τους αναγκαίους όρους της κοιωνικής ζωής όπως το διάλογο, την αλληλεγγύη και την αναγνώριση προσφοράς των άλλων. Προωθεί την αλήθεια, ενισχύει το άτομο ψυχικά και το οδηγεί στην αυτοπεποίθηση.Εμπλουτίζει το συναισθηματικό του κόσμο, γίνεται πολύτιμος σύντροφος τις ώρες της μοναξιάς, της πλήξης, της ανίας, γιατί ενημερώνει, αλλά και ψυχαγωγεί.
Αντίπαλος και εχθρός του βιβλιου σήμερα είναι η τηλεόραση που συναρπάζει με τον ήχο και την εικόνα. Καθηλώνει τον θεατή, αδυνατίζει το μυαλό του και του σερβίρει υλικά που εκείνη επιλέγει. Διαμορφώνει χαρακτήρες και ομάδες αγέλης,
Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ένα καλό βιβλίο μέσω της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου μας ή της πόλης μας. Η σημερινή έκθεση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εμπλουτίσετε τη δική σας βιβλιοθήκη. Το βιβλίο μπορεί να γίνει για σας ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο. Είναι η ατμομηχανή που οι επιβάτες της οδηγούνται σε μέρη μακρινά όπως το φεγγάρι, τα έγκατα της γης, ο κόσμος της θάλασσας, το σύμπαν και πάλι με ασφαλή επαναφορά το τρένο του λόγου μας προσγειώνει στην πραγματικότητα. Είναι το βαγόνι που σας καθιστά συνταξιδιώτες και συμπορευτές των συγγραφέων κλασικών και νεοτέρων. Διαβάστε λοιπόν βιβλία για να είναι ανοιχτό το παράθυρο της ψυχής και του μυαλού σας στον κόσμο. Ντύστε το νου και την ψυχή σας με όπλα ικανά και άξια να κάνουν δυνατούς και ωφέλιμους για τον εαυτό σας πρώτα και μετά για όλους τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: