Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Είναι έτοιμο!

Αγαπητοί φίλοι.
Μακροχρόνια η αναμονή για μένα, αλλά άξιζε τον κόπο. Σήμερα παραδίδω στους αναγνώστες τα ΒΙΟΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΔΡΑΣ, τα βιολιά μου. Σήμερα βγαίνουν στο φως οι ήρωες που για μένα γεννήθηκαν πριν από δύο χρόνια . Είναι περίεργο το πόσο δένεται ο συγγραφέας με τους ήρωες του βιβλίου του. Όλον αυτόν τον καιρό η Λίζα, η Μαργαρίτα, ο Θανασούλας, ο Κίτσος, η Γυαλένια ήταν μέλη της οικογένειάς μου. Ήταν μαζί μου στο σπίτι, στις διακοπές, στη δουλειά, παντού. Μιλούσαν μαζί μου, μου έλεγαν, τους έλεγα... και αυτή η μακροχρόνια συζήτηση είχε σαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να νοιώθω ότι κατάλαβα λίγο περισσότερο τα μυστήρια του κόσμου, ότι ανέβηκα έστω και λίγο σαν άνθρωπος .
Σας τους παραδίδω λοιπόν πιστεύοντας ότι έχουν κάτι να πουν σε όλους σας. Η ζωή τους, περιλαμβάνει όλα όσα περιέχει η ζωή του κάθε ανθρώπου: αγώνα για επιβίωση, χαρά, πόνο, έρωτες, λάθη. Εκείνοι έχουν ένα όραμα, έναν θρύλο να τους οδηγεί. Θέλω να ελπίζω ότι η μελωδία των βιολιών μπορεί να αγγίξει και τη δική σας καρδιά, άρκεί να τη βρει ανοιχτή.

Ευχαριστώ τις εκδόσεις Ψυχογιός για την άψογη συνεργασία στην προσπάθεια αυτή. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που σχεδόν όλα τα βιβλία μου ταξιδεύουν με καπετάνιο το Θάνο Ψυχογιό. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Χρήστο Καρρα και τη Χρυσούλα Τσιρούκη για την επιμέλεια, την Χρυσούλα Μπουκουβάλα για το έκπληκτικό εξώφυλλο, την Ελένη Σταυροπούλου για τη σελιδοποίηση και όλους όσους συνέβαλαν για την ολοκλήρωση αυτού του έργου, από το πόστο του ο καθένας.
Ευχαριστώ επίσης τουςκ. Β.Δ. Αναγνωστόπουλο, Άρη Σφακιανάκη και Νίκη Πηλείδου που έκαναν τον κόπο να διαβάσουν το βιβλίο πριν ακόμα κυκλοφορήσει, έτσι ώστε η κριτική τους να μπει στο αυτί του βιβλίου.

Θα ήταν χαρά μου να στείλετε και τις δικές σας απόψεις.

34 σχόλια:

Maria Tzirita είπε...

Αγαπητή Γιώτα, σου εύχομαι από καρδιάς να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σου και ν'αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό! Θα το διαβάσω σε πρώτη ευκαιρία και θα σου στείλω την άποψή μου. Πάντα επιτυχίες!
Με αγάπη,
Μαρία Τζιρίτα

Unknown είπε...

Γιωτάκι, εύχομαι καλή επιτυχία στο βιβλίο σου. Επιτέλους! Φεύγω για τα βιβλιοπωλεία. Έχεις πραγματικά καταφέρει να μου δημιουργήσεις μια πολύ μεγάλη περιέργεια. Μόλις το διαβάσω θα σου γράψω τις εντυπώσεις μου.
Φιλιά.

Γιώτα Φώτου είπε...

Αγαπητή Μαρία Τζιρίτα, σε ευχαριστώ για τις ευχές σου. Παρακολουθώ την κίνηση του δικού σου πρώτου βιβλίου με τίτλο ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ και ξέρω ότι έχει την αποδοχή των αναγνωστών. Εύχομαι ο δρόμος του να είναι πολύ πολύ μακρύς ακόμα.

Γιώτα Φώτου είπε...

Σόφη μου. Νάσαι καλά! Περιμένω πραγματικά με ανυπομονησία τα σχόλιά σου. Με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σου.

Smaragdenia είπε...

Καλοτάξιδο το βιβλίο, γιώτα μου. Διάβασα τα αποσπάσματα που δημοσίευσες στο blog σου και ήδη ήδη έγραψα την πρώτη κριτική στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός. Ελπίζω να σου φέρει γούρι...
Σμαραγδή

Unknown είπε...

Θα θυμάσαι ότι μπήκα στο ιστολόγιό σου πριν ένα μήνα τυχαία, ψάχνοντας για τοξωτά γεφύρια. Από τότε η επικοινωνία που είχαμε μέσα από τη σελίδα αυτή με έκανε να περιμένω την έκδοση του βιβλίου με αγωνία, παρά το γεγονός ότι δεν είμαι ακριβώς το άτομο που ασχολείται ιδιαίτερα με λογοτεχνία. Καλή επιτυχία λοιπόν. θα το διαβάσω το γρηγορότερο

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλή μου Σμαραγδένια σ’ ευχαριστώ. Είμαι σίγουρη ότι θα μου φέρεις καλή τύχη. Λοιπόν ίσως θα φανεί λίγο χαζό, αλλά σου αποκαλύπτω ότι το σμαραγδί είναι το χρώμα μου. Φαντάσου λοιπόν τη χαρά μου όταν πριν λίγο καιρό μου στείλαν ηλεκτρονικά το εξώφυλλο. Είχα μείνει άφωνη κοιτάζοντας να ξετυλίγεται μπρος μου σε έναν καταπληκτικό σμαραγδένιο φόντο. Ήταν κάτι παραπάνω από αυτό που ήλπιζα. Είχα ενθουσιαστεί τόσο πολύ που ήθελα να κλάψω από χαρά. Βέβαια όταν το είδα στην πραγματικότητα, πριν ακόμα γίνει βιβλίο, ήταν λίγο πιο μουντό από ότι φαινόταν αρχικά. Αλλά πάλι συνέχιζε να μου αρέσει. Να το θεωρήσω λοιπόν τυχαίο ότι μια Σμαραγδένια, κάνει πρώτη ευχές για ένα βιβλίο με σμαραγδί εξώφυλλο που το έγραψε μια γυναίκα της οποίας τα όνειρα έχουν χρώμα σμαραγδένιο;

Γιώτα Φώτου είπε...

Φίλε οδοιπόρε. Σε ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σου όλον αυτόν τον καιρό.

Smaragdenia είπε...

Να σου πω, αγαπητή μου, οι φίλοι, οι συγγενείς και οι γνωστοι μου με θεωρούν άτομο με θετική ενέργεια. ελπίζω κι εδώ να βοηθήσει...
φιλάκια,
σμαραγδένια

Unknown είπε...

Εύχομαι η μελωδία των βιολιών της χαράδρας να φέρει αισιοδοξία σ' όλους όσους χάθηκαν στην καθημερινότητα.

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλημέρα Λίλιαν. Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου μόλις το διαβάσεις.

Unknown είπε...

Εύχομαι καλή επιτυχία στο βιβλίο σου.

Γιώτα Φώτου είπε...

Ευχαριστώ Σωκράτη.

Unknown είπε...

Κυρία Φώτου, εύχομαι το πρώτο σας βιβλίο για ενηλίκους να βρεί αποδοχή από τους αναγνώστες ίδια με εκείνη που βρήκαν τα βιβλία σας για παιδιά.

Γιώτα Φώτου είπε...

Αγαπητέ misa, τα βιβλία μου για παιδιά πραγματικά αγαπήθηκαν από τους αναγνώστες. Ελπίζω να γίνει το ίδιο και με τα βιολιά. Χίλια ευχαριστώ για τις ευχές σου

Smaragdenia είπε...

Αγαπητή Γιώτα, χθες αργά το βράδυ ολοκλήρωσα τα "Βιολιά της Χαράδρας"...το βιβλίο σου με ταξίδεψε από το χθες στο σήμερα, συνδυάζοντας την φαντασία με την πραγματικότητα, μέσα σ' ενα πλαίσιο "μαγικού ρεαλισμού".
Εύχομαι τα καλύτερα.
Σμαραγδή

Γιώτα Φώτου είπε...

Σμαραγδένια. Είσαι η πρώτη που ξέρω, αν εξαιρέσεις την οικογένειά μου,ότι διάβασε το βιβλίο ολόκληρο. Αυτό ακριβώς ήθελα να δώσω. ΄Ενα κλίμα μαγικού ρεαλισμού.
Σ’ ευχαριστώ και πάλι.
Φιλάκια

Unknown είπε...

Γιώτα καλησπέρα. Το διάβασα και πρέπει ειλικρινά να σε συγχαρώ. Εκπληκτική η σύλληψη με τα βιολιά, καταπληκτική η ιστορία ολόκληρη. Ένα βιβλίο που αγγίζει ψυχές. Πραγματικά σε συνεπαίρνει. Αυτά που είχες να πεις μας αφορούν όλους και καταφέρνεις χωρίς πολλές κουβέντες μέσα από μια σφιχτοδεμένη πλοκή να περάσεις μηνύματα και αισιοδοξία. Πιστεύω πως ότι και να πω θα είναι λίγο για να περιγράψω τα συναισθήματα τα οποία με κατέκλυσαν καθώς το διάβασα. Εύχομαι να έχει την καλύτερη τύχη, γιατί πραγματικά το αξίζει.

Γιώτα Φώτου είπε...

Σόφη, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το βιβλίο. Είναι σημαντικό να βρίσκονται άτομα που να με ενθαρρύνουν στην προσπάθειά μου.
Σύντομα θα τα πούμε από κοντά.

Unknown είπε...

Σημαντικό, να διαθέτει κάποιος αυτογνωσία. Και σίγουρα μπορεί να την αναζητήσει στις ρίζες του.
Γιώτα, το Σαββατοκύριακο αυτό έγινε ξεχωριστό εξαιτίας του βιβλίου σου. Το χαρηκα πολύ. Πολύ ενδιαφέρουσα η πλοκή, (πώς τα σκέφτηκες όλα αυτά θέλω να μάθω)δυνατοί χαρακτήρες, και θέμα διαχρονικό που σε αναγκάζει να κοιτάξεις μέσα σου. Μου άρεσε πάρα πολύ. Το βρήκα υπέροχο.

Γιώτα Φώτου είπε...

Είναι αλήθεια ότι το βιβλίο κρύβει εκπλήξεις. Η μυθοπλασία με βοήθησε να κάνω πιο εποπτικά αυτά που είχα να πω. Εύχομαι να σε περιμένουν ακόμα πιο ευχάριστα Σαββατοκύριακα.

Unknown είπε...

Κυρία Φώτου. Διάβασα το βιβλίο σας και ομολογώ ότι με εξέπληξε ευχάριστα.Μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα άνοιγα ένα βιβλίο που ήταν ιστορικό ή λαογραφικό. Το βιβλίο σας για μένα είναι μια σύγχρονη ιστορία η οποία πατά πάνω σε ιστορικά στοιχεία για να δώσει μηνύματα που αφορούν τον δημερινό άνθρωπο. Μου άρεσε πάρα πολύ.

Γιώτα Φώτου είπε...

Ο καθένας που περνά από τη ζωή ετούτη, αφήνει ίχνη που χρησιμεύουν στην πορεία των κατοπινών. Το θέμα είναι να μπορεί κάποιος να τα ανακαλύπτει, να τα άξιολογεί και να τα αξιοποιήσει.
Φίλε Misa χάίρομαι που σου άρεσε το βιβλίο.

Unknown είπε...

Γιατί κάποιοι έχουν διαβάσει το βιβλίο και εγώ δεν το βρίσκω στα βιβλιοπωλεία. Δεν κυκλοφορεί στην επαρχία;

Γιώτα Φώτου είπε...

Λοιπόν Σωκράτη. Μπορώ να σου αποκαλύψω ότι εγώ η ίδια πήρα στα χέρια μου το βιβλίο μόλις χτες. Κι ας μου το είχαν στείλει με κούριερ. Έφταιγε η απεργία των φορτηγών. Στη Λάρισα μόλις σήμερα το παρέλαβαν κάποια βιβλιοπωλεία.

Unknown είπε...

Αυτά είναι τα κακά της επαρχίας!

Γιώτα Φώτου είπε...

Μη στενοχωριέσαι Σωκράτη.Έχουμε άλλα καλά εμείς!

Unknown είπε...

Μόλις θυμήθηκα ότι σήμερα έγραφε ο γιος σου πανελλήνιες. Του εύχομαι καλή επιτυχία και καλό κουράγιο σε όλα τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις. Καλό θέμα μου φάνηκε.

Γιώτα Φώτου είπε...

Ευχαριστώ Σόφη μου. Το θέμα καλό ήταν, το σύστημα των εξετάσεων δεν είναι. Άσε καλύτερα όμως, να μην ανοίξουμε αυτό το θέμα. Ξέρουμε όλοι την κατάσταση.
Δεν ξέρω πώς ακριβώς έγραψε ο γιος μου, δεν έχει νόημα να το ψάξουμε. Το καλό είναι ότι γύρισε χαρούμενος και ευχαριστημένος και αυτό είναι που μετράει.
Εύχομαι και εγώ καλή δύναμη στα παιδιά που καλούνται να γράφουν συνεχόμενα για περισσότερο από έναν μήνα. Ας το δουν ψύχραιμα! Δεν είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Maria Tzirita είπε...

Καλησπέρα Γιώτα μου. Εξακολουθώ να μην το έχω διαβάσει ακόμα, αν και μου έχει εξάψει την περιέργεια, αλλά μπήκα να σου πω ότι σ'ένα βιβλιοπωλείο που βρέθηκα εδώ στη Γλυφάδα άκουσα πολύ καλά σχόλια και μου είπαν ότι πάει πολύ καλά! Εύχομαι τα καλύτερα! Φιλιά!

Γιώτα Φώτου είπε...

Μαρία μου χαίρομαι για τα σχόλια που άκουσες γιατί στη λάρισα είχε αργήσει να έρθει και δεν έχω ακόμα ακούσει τα σχόλια, ούτε από τις φιλενάδες μου. Μια όμως από αυτές μου είπε ότι ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ της άρεσε πολύ και επίσης ότι της άρεσε ο ευθύς τρόπος γραφής σου.
Ελπίζω σύντομα να συναντηθούμε από κοντά.

Unknown είπε...

Διάβασα τα "βιολιά της χαράδρας". Αισθάνθηκα την ανάγκη να πω ότι ο λυρισμός της αφήγησης του παρταδοσιακού σκέλους και παράλληλα ο ρεαλιστικός προβληματισμός της πρωταγωνίστριας του σύγχρονου κόσμου δίνουν ένα συγκλονιστικό σύνολο. Το συστήνω ήδη σε κάθε φιλικό μου άτομο. Νατάσσα

Unknown είπε...

Διαβάζοντας τα βιολιά της χαράδρας της κ.Φώτου θυμήθηκα ότι κάποτε (όταν ήμουν νέα) είχα διαβάσει Παπαδιαμάντη, Κρυστάλλη, κ.α. Τέτοια απόδοση μύθων της παλιάς εποχής δεν τη φανταζόμουν σήμερα. Ταυτόχρονα η ανάδειξη του σύγχρονου προβληματισμού της πρωταγωνίστριας και η άντληση σκέψεων από το παρελθόν των κοινωνικών ανακατατάξεων, ήρθε και έδεσε σε ένα εκπληκτικό σύνολο. Και στα δύο μέρη της εξέλιξης του μυθιστορήματος ο έρωτας ανακτά την συναισθηματική διάσταση και την ομορφιά που του ταιριάζει, μακρυά από χυδαίες περιγραφές ερωτισμού που μας έχουν κατακλύσει.

Unknown είπε...

Επιτέλους. Τα βιολιά της χαράδρας είναι ένα βιβλίο αλλιώτικο. Συγχαρητήρια για τη σύλληψη, το ξετύλιγμα και τη γραφή της πλοκής. Η παράλληλη μεταπήδηση από το σύγχρονο στο παραδοσιακό και από το παραδοσιακό στο σύγχρονο, γίνεται με αριστοτεχνικό τρόπο. Μία γυναίκα που δίνει διέξοδο στα προβλήματά της παρατηρώντας συγκλονισμένη, γεγονότα που έχουν τις ρίζες τους σε προηγούμενες εποχές. Κεραυνοβόλα δυνατά συναισθήματα και στις δύο εποχές αλλά όχι χυδαία. Αέρινες μορφές, οπτασίες, οφθαλμαπάτες, που δίνουν ψυχική γαλήνη και προοπτική συνέχειας της ύπαρξης και μετά θάνατο. Τί να πρωτοαναφέρώ; Μπράβο, μπράβο...