Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Τα σχολεία άνοιξαν για τα καλά. Τετρακόσια πενήντα παιδιά έφτασαν στο σχολικό συγκρότημα όπου εργάζομαι σα διευθύντρια, φορτωμένα με εικόνες καλοκαιρινές. Το καθένα θέλει να καταθέσει τις εντυπώσεις του, τα βιώματά του, τις ανησυχίες του.

- Να τις γράψετε, τους είπαν οι δάσκαλοι .
Πήραν εκείνα μολύβι και χαρτί και εκτονώθηκαν (ο λόγος το λέει ότι εκτονώθηκαν).

Η Τάνια είναι 7 χρονών. Πέρυσι έμαθε να γράφει και να διαβάζει. Φέτος πηγαίνει στη δευτέρα δημοτικού. Ήρθε σήμερα στο γραφείο και μου χάρισε το κείμενο που έγραψε στην τάξη της.
Δεν θέλω να κάνω σχόλια, θα ήθελα να τα κάνετε εσείς λαμβάνοντας υπόψην την ηλικία. Δυστυχώς είχε γράψει με μολύβι, άρα δεν μπορώ να το σκανάρω για να δείτε ένα άψογο και ορθογραφημένο γραπτό. Εγώ της εύχομαι να ζει πάντα συναρπαστικά καλοκαίρια που θα την κάνουν να αισθάνεται κυρία της θάλασσας και θα της εξασφαλίζουν μαγικούς τρόπους έκφρασης και δημιουργικότητας.


Μια γοργόνα στα νερά

Μια μέρα ήμουν στη θάλασσα και κάπoια στιγμή, όταν έκανα βουτιά, βρήκα λέπια από γοργόνα.
Ακολούθησα τα κύματα και πάνω σε 'εναν βράχο είδα μια γοργόνα. Ήταν πανέμορφη με ξανθά μαλλιά, μια χρυσή ουρά και με κοιτούσε παράξενα. Ξαφνικά ένοιωσα τα πόδια μου να ενώνονται, τα κοίταξα και δεν υπήρχαν! Eίχα αποκτήσει ουρά γοργόνας!!!
Πήγα κοντά της και τη ρώτησα πώς τη λένε. Μου είπε Σίλια και χαμογέλασε. Με ξενάγησε στο βυθό της θάλασσας, στο δάσος με τα κοράλια, στην πανέμορφη σπηλιά και σε άλλα πολλά μέρη. Μου έδειξε το καινούριο μου γοργονόσπιτο. Για κρεβάτι είχε ένα φύλλο και για μαξιλάρι ένα πέταλο.
Από τότε μένω μόνιμα εκεί.


Τάνια Αντωνιάδου

Τάξη:Β1

23 σχόλια:

Unknown είπε...

Γιώτα καλησπέρα. Δεν επικοινωνήσαμε όλο το καλοκαίρι. Θεωρούσα ότι έλειπες. Σου εύχομαι καλή σχολική χρονιά. Το κείμενο της Τάνιας υπέροχο. Να της διαβιβάσεις τα συγχαρητήριά μου.
Θα είσαι στο περίπτερο του Ψυχογιού κάποια από αυτές τις μέρες να σε γνωρίσω κι από κοντά;
Α!Πρέπει να σου πω ότι με όσους μίλησα μέσα στο καλοκαίρι, λένε τα καλύτερα για το βιβλίο σου.

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλοσώρισες. Πραγματικά έχουμε καιρό να μιλήσουμε και χάιρομαι που σε ξαναβρίσκω. Σου εύχομαι λοιπόν καλό φθινόπωρο. Ελπίζω να πέρασες καλά.
θα πω τα συγχαρητήριά μου στην Τάνια.
Δεν έχει κανονιστεί κάτι για το φεστιβάλ, οπότε μάλλον δεν θα πάω. Θα βρεθεί ευκαιρία να τα πούμε από κοντά. Χαίρομαι πολύ που άρεσε το βιβλίο στουε φίλους σου

Unknown είπε...

Τι έγινε Γιώτα; Προγράμματα, μετεγγραφές, αποσπάσεις έ! Γιαυτό χάθηκες. Φαντάζομαι ότι επικρατεί και στο σχολείο σας ο ίδιοσ πανικός που επικρατεί παντού.
Καταπληκτική η Τάνια. Αλήθεια η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Τι μπορεί να περιμένει κάποιος από αυτό το παιδί όταν θα μεγαλώσει παρά μόνο να εξελιχτεί σε άτομο με τεράστιες δυνατότητες.

Unknown είπε...

Μπράβο στην Τάνια. Τη βλέπω να γίνεται συγγραφέας.
Εσύ καλό κουράγιο με τόσα παιδιά. Υπομονή ΄θα συνηθίσεις πάλι.

Γιώτα Φώτου είπε...

Λίλιαν η λέξη πανικός δεν περιγράφει την κατάσταση η οποία παραπέμπει σε κάτι χειρότερο. Δεν θέλω όμως εδώ να κρίνω το εκπαιδευτικό σύστημα. Στο κάτω κάτω καλά να πάθω, κανείς δε με πίεσε να αναλάβω διεύθυνησ, 'ηταν επιλογή μου. Άκουσα για καταιγίδες στη Βόρεια Ελλάδα, άρα Χαλκιδική τέλος.

Γιώτα Φώτου είπε...

Θα συνηθίσω Σόφη που θα πάει. Οι πρώτες μέρες είναι δύσκολες μετά το παίρνεις απόφαση.
Το θέμα δεν είναι να γίνει η Τάνια συγγραφέας αλλά να εξελιχθεί σε ισορροπημένο άτομο ικανό να εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο και όπως φαίνεται έχει όλα τα προσόντα να τα καταφέρει
Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Φώτου καλησπέρα. Από καιρό μπαίνω στο ιστολόγιο αλλά δεν γνώριζα τον τρόπο να επικοινωνήσω μαζί σας.
Σας έχω παρακολουθήσει σε ένα παιδαγωγικό συνέδριο στη Δράμα αλλά δεν είχαμε συστηθεί. Ήσασταν τότε σχολική σύμβουλος και κάποιος μου είχε πει ότι γράφετε για παιδιά. Είχα πάρει τα βιβλία σας και με ενθουσίασαν. Φέτος είδα τα βιολιά της χαράδρας και το αγόρασα μόνο και μόνο επειδή ήξερα τα παιδικά. Είχα σκοπό να πάρω κάποιο μεταφρασμένο γιατί με έχουν κουράσει τα ίδια και τα ίδια με τις ιστορίες αγάπης και το καλό τέλος.
Συγχαρητήρια. Το βιβλίο σας είναι καταπληκτικό. Τόσο δυνατή πλοκή που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου. Είναι βιβλίο που αναγκάζει τον αναγνώστη να προβληματιστεί και το τέλος καθόλου αναμενόμενο. Τολμώ να πω ότι είναι από τα καλύτερα ελληνικά βιβλία που έχω διαβάσει τελευταία, πολύ πρωτότυπο.
Θα ήθελα επίσης να μου πείτε πώς καταφέρνει ένα παιδί να γράφει σαν την Τάνια. Έχει αυτό σχέση με βιβλία παιδικής λογοτεχνίας που ενδεχομένως διαβάζει.
Ελπίζω να μη σας κούρασα.
Με εκτίμηση
Νόνη Τραγάκη

Τέσυ Μπάιλα είπε...

συγχαρητήρια στη μικρή γοργόνα! μακάρι να ζει πάντα εκεί στο γοργονόσπιτό της, εκεί που τα όνειρα μυρίζουν αρμύρα καιμελτέμι θαλασσινό!
Καλή σχολική χρονιά

Γιώτα Φώτου είπε...

Γειά σου Νόνη. Καλωσήρθες. Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια που αφορούν στο βιβλίο μου. Θυμάμαι το συνέδριο στη Δράμα, είχα κάνει μια εισήγηση για την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία και είχε πάρα πολύ κόσμο.
Δεν είμαι η δασκάλα της Τάνιας αλλά από τις λίγες ώρες που μπήκα στην τάξη της μπορώ να σου πω ότι είναι ένα παιδί ώριμο και συνεπέστατο με άριστη απόδοση. Η επιτυχία των παιδιών έχει να κάνει με περισσότερους από έναν παράγοντες ο κυριώτερος των οποίων είναι η ηρεμία και τα πλούσια ερεθίσματα που του εξασφαλίζει το οικογενειακό περιβάλλον. Δε γνωρίζω το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει η Τάνια αλλά είμαι περισσότερο από σίγουρη ότι κρύβει αγάπη και ενδιαφέρον για το παιδί. Το σχολείο πάντα παίζει υποστηρικτικό ρόλο. Μέσα στα ερεθίσματα αυτά οπωσδήποτε είναι η παιδική λογοτεχνία. Ακόμα και αν το παιδί δεν έχει την κλίση της Τάνιας η οποία προς το παρόν δείχνει προς την θεωρητική κατεύθυνση, βοηθά τόσο στην ανάπτυξη της φαντασίας και της έκφρασης, όσο και στην εσωτερική ενδοσκόπηση αφού τα παιδιά μέσα από τους ήρωες προβάλουν τον εαυτό τους και εξετάζουν κομάτια της δικής τους προσωπικότητας. Και όταν λέω ανάπτυξη της φαντασίας και της έκφρασης εννοώ ότι αυτή μπορεί να παρουσιαστεί μέσα από άλλες δημιουργικές δραστηριότητες και όχι κατ’ ανάγκη με το γράψιμο.
Θα χαρώ να τα ξαναπούμε.

Γιώτα Φώτου είπε...

Τέσυ, χαίρομαι που τα ξαναλέμε. Από ότι φαίνεται αρχίσαμε να συγκεντρωνόμαστε πάλι. Να έχεις ένα καλό και δημιουργικό φθινόπωρο.

Unknown είπε...

Μπράβο στην Τάνια. Πολύ όμορφο το γραπτό της. Της εύχομαι να γράψει κι άλλα καλύτερα κείμενα.

Unknown είπε...

Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν αναφέρει απλά μια γοργόνα, αλλά γίνεται η ίδια γοργόνα. Αυτό για μένα αφενός εκφράζει την αγάπη της για τη θάλασσα και αφετέρου δείχνει τη δυνατότητα να κάνει όνειρα πέρα από τα συνηθισμένα.

Γιώτα Φώτου είπε...

Μίσα καλή εβδομάδα

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλημέρα ομπρελίτσα. και εμείς χρειάζεται να αναπτύξουμε την ικανότητα της Τάνιας, έτσι για διέξοδο έστω και μέσα από τα όνειρα. Από βροχές εκεί πώς τα πήγατε ή μήπως εσύ λόγω ψευδωνύμου τις χαίρεσαι!

clementine είπε...

Καλησπέρα και καλό φθινόπωρο!!
Ελπίζω να πέρασες όμορφα το καλοκαίρι...να ξεκουράστηκες.
Τέλειο το κείμενο της μικρής, φαντασία με ...περιεχόμενο.
Εχεις δίκιο. Η αγάπη μόνο καλά δινει. Μπράβο της!

Καλό κουράγιο στα νέα σου καθήκοντα΄ τώρα θα τα λέμε συχνά
Φιλιά

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλό φθινόπωρο και σε σένα Κλημεντίνη. Σίγουρα θα τα λέμε και ελπίζω σύντομα να συναντηθούμε κι από κοντά

Ανώνυμος είπε...

Την Τανια την γνωριζω απο οταν γεννηθηκε.Φαινοταν απο πολυ μικρη οτι θα γινει σπουδαια οταν μεγαλωσει.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Γιώτα γεια σας

Συγχαρητήρια για τα βιβλία σας
Συγχαρητήρια και για το blog σας.
Το δικό μου είναι ακόμη πολύ πίσω γιατί το γράψιμο καινούριων βιβλίων δεν μου αφήνει καθόλου χρόνο.
Δεν ξέρω αν διαβάσατε την απάντησή μου στο σχόλιό σας πάνω στο κείμενό μου για τα «χαρισματικά παιδιά» γιατί σας την έγραψα κάπως καθυστερημένα. Θα χαρώ να δω και το σχόλιό σας στο κείμενο μου για την «Κοινωνικότητα του παιδιού».

Είσαστε τυχερή που έρχεστε καθημερινά σε επαφή με τόσο χαριτωμένα παιδιά όσο η μικρή που έγραψε το κείμενο με την γοργόνα.

Irene Kamaratou-Giallousi είπε...

ikg

Γιώτα Φώτου είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε, εύχομαι η Τάνια να γεμίζει υπερηφάνεια τους δικούς της πάντα.

Γιώτα Φώτου είπε...

Ειρήνη θα ήθελα να μιλούσαμε στον ενικό. Είμαστε τόσα χρόνια στον Ψυχογιό, ξέρω καλά τα βιβλία σου, τα έχω προτείνει πολλές φορές και σε νοιώθω γνωστή μου.
Να σε συγχαρώ πρώτα από όλα για τα καινούρια σου βιβλία και να ευχηθώ καλό τους ταξίδι.
Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας το κειμενάκι της Τάνιας σκέφτηκα κατευθείαν το άρθρο σου για τα χαρισματικά παιδιά.
Θα επισκεφτώ το μπλογκ και θα δω το επόμενο.
Φιλιά

ΥΓ. Για όσους δεν γνωρίζουν η Ειρήνη Καμαράτου Γιαλλούση έχει γράψει αρκετά βιβλία για μικρά παιδιά με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρά ημικρούλα που ουσιαστικά είναι σαν να πηγαίνει ακόμη πρώτη τάξη, αφού μόλις ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Λίγα λόγιακ αι σταράτα, αυτό ένιωσα.

Γιώτα μου, χθες έλαβακαι τα βιβλία σου, προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί σου, μου έδωσαν κάποιον αριθμό στην οδό που αναφέρεις, αλλά δεν το σήκωνε κανείς. ΌΠως και να χει ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. Αυτά να τα βλέπουν κάποιοι άλλοι σχολικοί σύμβουλοι και διευθυντές που έγιναν απλώς καρεκλοκένταυροι εδώ στα δωδεκάνησα.

Γιώτα Φώτου είπε...

Νίκο γειά σου. Όπως κατάλαβα από το ιστολόγιο σου πέρασες καλά στη Ρόδο. Έύχομαι επιτυχία και στο άλλο βιβλίο που περιμένεις. Θα τα πούμε και τηλεφωνικά, θα σου στείλω με e mail το τηλέφωνο.
Σου έστειλα ότι είχα στο σπίτι.
Εσύ ξέρεις τι γίνεται στα σχολεία αυτόν τον καιρό και καταλαβαίνεις τη δυσκολία μου να ασχοληθώ με ότι άλλο.