Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά - Αγγελική Βαρελά

Δεν είμαι από τα άτομα που σχεδίαζαν ή ονειρεύονταν να γίνουν συγγραφείς. Δεν υπήρχε τέτοια σκέψη στο μυαλό μου. Δασκάλα ήθελα από πολύ μικρή να γίνω, δασκάλα έγινα. Οι σπουδές που έκανα στη συνέχεια σχετικές με τα παιδαγωγικά ήταν, για να μπορώ να είμαι πιο συνεπής στο επάγγελμά μου. Το πρώτο μου βιβλίο ήταν θεωρητικό και αφορούσε στη διαπολιτισμική εκπαίδευση.


Το 2002 με παρότρυναν οι δικοί μου να στείλω μια από τις ιστορίες που έλεγα μέσα στην τάξη σε εκδοτικό οίκο. Ήμουν πολύ τυχερή γιατί το δέχτηκαν αμέσως. Το πρώτο μου λογοτεχνικό βιβλίο «Το Α του Άγγελου» απευθυνόταν σε μικρά παιδιά και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη. Η χαρά μου θυμάμαι ήταν μεγάλη, αλλά δεν ήξερα αν πρέπει να συνεχίσω. Η έκδοση του βιβλίου δε σήμαινε αναγκαστικά ότι είχα ικανότητες. Όλοι ξέρουμε ότι οι εκδοτικοί οίκοι έχουν τα δικά τους κριτήρια. Ήθελα τη γνώμη ειδικών και ένα τρόπο έβλεπα να την έχω. Το διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Έστειλα λοιπόν ένα μυθιστόρημα που είχε τον τίτλο Ο Αόρατος Πολ, ελπίζοντας σε μια ρεαλιστική κριτική. Είχα ακούσει ότι όλα τα κείμενα που στέλνονται κρίνονται και παίρνουν παρατηρήσεις από πρόσωπα που έχουν ιστορία στον χώρο αυτό. Εκεί στόχευα, δεν περίμενα διάκριση. Ήθελα να ξέρω αν πρέπει να συνεχίσω να γράφω ή όχι. Ο Αόρατος Πολ πήρε το βραβείο εκείνη τη χρονιά.Αθλοθέτης του διαγωνισμού ήταν οι εκδόσεις Ψυχογιός, είχα λοιπόν την υποχρέωση να εκδώσω το βιβλίο μου εκεί. Έτσι βρέθηκα στις εκδόσεις αυτές και αισθάνομαι πολύ τυχερη γιαυτό.
Συμμετείχα ακόμα μια φορά στο διαγωνισμό. Το βιβλίο μου με τίτλο Μια καρφίτσα και δυο αυτοκίνητα βραβεύτηκε επίσης. Στο μεταξύ η συνεργασία μου με τον Ψυχογιό έφερε κι άλλα βιβλία.Θέλω λοιπόν να αφιερώσω τη σημερινή μου ανάρτηση στη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά αφού ότι με τη δική της ενθάρρυνση συνέχισα να γράφω. Πρέπει να ομολογήσω ότι μέσα από το γράψιμο και μέσα από την εκδοση των βιβλίων πήρα πολλές χαρές.


Η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά από το 1955 έχει προσφέρει πάρα πολλλά στην παιδική λογοτεχνία . Τόσο με τους ετήσιους διαγωνισμούς όσο και με τις υπόλοιπες δραστηριότητες συνέβαλε ώστε το παιδικό βιβλίο να αποκτήσει μια καθαρά ελληνική ταυτότητα. Πολλοί από τους μεγάλους έλληνες συγγραφείς ξεπήδησαν μέσα από εκείνη. Σήμερα με την εθελοντική εργασία των μελών της αγωνίζεται να κρατήσει την ποιότητα του παιδικού βιβλίου όσο το δυνατόν ψηλότερα.

Για πολλά χρόνια ψυχή της συντροφιάς υπήρξε η αείμνηστος Τατιάνα Σταύρου. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η αγαπημένη πολλών παιδιών Αγγελική Βαρελά.

Εφόσον έγινα και εγώ μέλος, γνώρισα καλά την Αγγελική Βαρελά, την οποία μέχρι τότε ήξερα μόνο μέσα από τα βιβλία της και αισθάνομαι υπερήφανη που με τιμά πλέον με τη φιλία της. Θαυμάζω τα βιβλία της, θαυμάζω τις γνώσεις της, την γλυκύτητα και την ηρεμία της αλλά δύο στοιχεία του χαρακτήρα της με αφήνουν άφωνη: η αγάπη της για αυτό που κάνει και η ενεργητικότητά της. Φέτος η Αγγελική Βαρελά, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων αναγκάζεται να αφήσει τη θέση του προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Εγώ όμως ξέρω ότι ποτέ δεν θα αφήσει τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Ξέρω ότι θα κάνει ότι μπορεί από άλλη θέση.
Της εύχομαι δύναμη, οικογενειακή και προσωπική ευτυχία και δημιουργικότητα.


Εύχομαι επίσης καλή επιτυχία στο νέο διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες των τελευταίων ημερών με την ευχή να συνεχίσουν επάξια το έργο που παρέλαβαν.

19 σχόλια:

Unknown είπε...

Γιώτα καλό Σαββατοκύριακο. Γνώρισα την κ. Βαρελά σε μια εκδήλωση δημοτικής βιβλιοθήκης στη Θεσσαλονίκη. Πραγματικά είναι πολύ γλυκός χαρακτήρας και διαθέτει τεράστια ενεργητικότητα. Εξάλλου ποιος εκπαιδευτικός δεν την ξέρει, αφού βιβλία της υπάρχουν σ' όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες.

Ταραντούλα είπε...

Κ. Φώτου δεν είδαμε τη γνώμη σας για το καυτό θέμα που έχει αναρτηθείστο ιστολόγιο της κ. Τραυλού περί Συγγραφέων. Π΄ήρα το θάρρος γιατί η συζήτηση έχει ανάψεικαι το δικό σας θέμα είναι παρεμφερές
Ταραντούλα

Γιώτα Φώτου είπε...

Γειά σου Μίσα.

Γιώτα Φώτου είπε...

Ταραντούλα θα μπω στο μπλογκ της Πασχαλίας την οποία εκτιμώ πολύ.

Unknown είπε...

Καλησπέρα τι κάνεις έμαθα΄ότι ήσουν άρρωστη.

Γιώτα Φώτου είπε...

Γρίπη Σόφη, τίποτα σοβαρό μόνο ταλαιπωρία.

Unknown είπε...

Η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά είναι από τους σπουδαιότερους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η άνθηση του παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου. Δούλεψε σοβαρά προς την κατεύθυνση αυτή την εποχή που ελληνικό παιδικό βιβλίο σχεδόν δεν υπήρχε και μόνο από μεταφράσεις κυκλοφορούσαν σοβάρά έργα. Μεγαλώσαμε με τα βιβλία που στο εξώφυλλο έγραφαν ότι διακρίθηκαν από τη ΓΛΣ. Ήταν όπως είχες και εσύ πει κάποτε, αλλά το λένε και πολλοί άλλοι, εγγύηση για την ποιότητα του βιβλίου.
Η Αγγελική Βαρελά είναι από τους σημαντικώτερους συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. Να είναι καλά να μας χαρίζει και άλλα βιβλία.

Γιώτα Φώτου είπε...

Και να τονίσουμε Λίλιαν ότι άτομα που δούλεψαν και δουλεύουν εθελοντικά χωρίς προσωπικό κέρδος.

EKT είπε...

Την κ. Αγγελική Βαρελά, τη γνώρισα και αγάπησα χρόνια πριν όταν είμαστε και οι δύο στην Εθνική Τράπεζα. Τη θυμάμαι πάντα με ένα γλυκό χαμόγελο και τρυφερότητα να απευθύνεται στους συναδέλφους και στους πιο δύστροπους ακόμη, σα να να ήταν αθώα παιδιά. Δε θυμάμαι ποτέ να την είδα θυμωμένη ή αγχωμένη. Πάντα γελαστή και με ένα καλό λόγο.
Στη βιβλιοθήκη μας φυλάμε το αναγνωστικό της για τη Δευτέρα Δημοτικού που τόσο άρεσε στη μεγάλη κόρη μας. Να είσαι πάντα καλά Κικίτσα και να χαρίζεις χαρά και αισιοδοξία σε παιδιά και μεγάλους.
ΕΚΤ Ελένη

EKT είπε...

Γιώτα μου, ξέχασα να σου προσθέσω περαστικά.
Τι βότανα θα σου συνιστούσαν στο Μέτζηλο να πιείς; Φασκόμηλο με μέλι;
ΕΚΤ Ελένη

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλημέρα Ελένη. Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα, όπως τα λες για την Αγγελική Βαρελά. Ευγενικότατη, γελαστή και με τον καλό λόγο στα χείλη.
Ήπια και φασκόμηλα, ήπια κι όλα τα ματζούνια που γνωρίζω, αλλά ακόμα δεν έχω συνέρθει.
Να είσαι καλά.

EKT είπε...

Καλημέρα Γιώτα,
Τουλάχιστον το κρύωμα σε κρατάει σπίτι; Αν ναι τότε θα έχεις την ευκαιρία να διαβάζεις πιο πολύ και να γράφεις.
φιλιά
ΕΚΤ Ελένη

Γιώτα Φώτου είπε...

Δυστυχώς Ελένη δεν είχα την πολυτέλεια να μείνω oύτε μια μέρα στο σπίτι. Ακόμα και με πυρετό έπρεπε να πάω στη δουλειά, είναι ακόμα αρχή σχολικού έτους και οι υποχρεώσεις μου σα διεθύντρια είναι πολλές και χωρίς ενδιαφέρον.

Ανώνυμος είπε...

Κ. Φώτου καλημέρα. Πολύ σημαντική η προσφορά της ΓΛΣ. Μου δίνεται η ευκαιρία από το ιστολόγιο να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για το πολύτιμο έργο τόσων χρόνων, άτομα που δεν έχω γνωρίσει από κοντά, τα ξέρω όμως τόσο καλά μέσα από τα βιβλία τους.
Και εγώ μεγάλωσα με βιβλία που αναδείχτηκαν από το διαγωνισμό της ΓΛΣ και τώρα μεγαλώνουν τα παιδιά μου με τα ίδια βιβλία. Η Αγγελική Βαρελά υπήρξε αλήθεια η αγαπημένη συγγραφέας πολλών παιδιών. Της εύχομαι υγεία και περιμένουμε κι άλλα βιβλία σαν την Φιλενάδα Φουντουκιά και τα υπόλοιπα που έχουν από χρόνια κυκλοφορήσει.
Νόνη Τραγάκη

Unknown είπε...

Καλημέρα Γιώτα. Χτες βγήκαμε με την ανηψιά μου στην αγορά. Πήραμε ένα μικρό καταπληκτικό βιβλίο της κ. Βαρελά με τίτλο Το ποδηλατάκι - ήλιος. Είναι για μικρά παιδιά με πολύ γλυκό εξώφυλλο. Ήθελε σώνει και καλά να της το διαβάσουμε στο δρόμο μέσα στο αυτοκίνητο. Είναι πάρα πολύ καλό.
Φιλιά

Γιώτα Φώτου είπε...

Γειά σου Νόνη. Το βιβλίο Φιλενάδα φουντουκιά μου της κ. Βαρελά, έχει διακριθεί σε διεθνές επίπεδο, δεν θυμάμαι πως ακριβώς λέγεται το βραβείο που της δόθηκε, και είναι ένα από αξιόλογα βιβλία της και όχι το μοναδικό.

Γιώτα Φώτου είπε...

Σόφη, Το ποδηλατάκι - ήλιος δεν το ξέρω. Υποψιάζομαι ότι είναι κάποιο καιμούριο της που ξέρω ότι περίμενε. Θα το ψάξω.

Unknown είπε...

Πέρασαν κάποια χρόνια από τότε που αγόραζα παιδικά (αφού δεν έχω η ίδια παιδιά ακόμα) αλλά και τώρα όταν πέσουν στα χέρια μου βιβλία υτης κ. Βαρελά τα διαβάζω με ενδιαφέρον. Της εύχομαι υγεία και να μας δίνει πάντα τέτοια όμορφα βιβλία.

Γιώτα Φώτου είπε...

Έτσι ακριβώς είναι ομπρέλα. Καλά παιδικά είναι εκείνα που διαβάζονται ευχάριστα και από τους μεγάλους.
Να είσαι καλά.