Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Η ασφάλεια των παιδικών χρόνων

Φταίει η μεγάλη κούραση, η αποκριάτικη ατμόσφαιρα στο σχολείο; Δεν ξέρω! Πάντως τις τελευταίες μέρες έχω επιστρέψει σαράντα χρόνια πίσω, στα παιδικά μου χρόνια. Έψαξα παλιές φωτογραφίες, έβγαλα τις κούκλες μου από το πατάρι και κατέληξα να διαβάζω τα πρώτα βιβλία που μου είχε αγοράσει ο πατέρας μου όταν ήμουν στο δημοτικό. Ναι! τα έχω ακόμα και κάποια στιγμή θα τα σκανάρω και θα σας τα παρουσιάσω εδώ.
Και έπεσα πάνω στους Πειρατές της Καμινάδας του Ευγένιου Τριβιζά. Τώρα θα μου πείτε εσείς, κυκλοφορούσε αυτό το βιβλίο όταν εγώ ήμουν μικρή; Όχι. Εκείνη την εποχή ο νεαρός τότε Τριβιζάς δημοσίευσε σε συνέχειες στη Διαπλαση των Παίδων τους Πειρατές της Καμινάδας με κάποιες διαφορές βέβαια. Δεκαπενθήμερο νομίζω ότι ήταν το περιοδικό. Μπορεί να κάνω και λάθος. Κι ούτε ήξερα το όνομα του νεαρού συγγραφέα τότε. Μόνο όταν απόκτησα δικά μου παιδιά και αμέτρητους μαθητές τότε τον γνώρισα. Τυχαίως έπεσε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο (κυκλοφόρησε ολόκληρο πολύ αργότερα) πριν από κάποια χρόνια και έτσι θυμήθηκα την ιστορία. Θυμήθηκα ότι περίμενα, μικρό κορίτσι τότε, την έκδοση του περιοδικού για τη συνέχεια της ιστορίας (και για άλλους λόγους βέβαια, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία).
Το έχω διαβάσει άπειρες φορές. Το έχω μάθει απέξω. Θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου βιβλία.Γελάω και γίνομαι παιδί μαζί του. Γιατι το παιδικό βιβλίο πέρα από μηνύματα είναι και διασκέδαση, είναι ταξίδι ευχαρίστησης και ονείρου. Σας το παρουσιάζω έτσι, γιατί πιστέυω ότι όλοι μικροί και μεγάλοι χρειάζονται πότε πότε χαλάρωση και απόδραση στο όνειρο. Το βιογραφικό του Ευγένιου Τριβιζά δεν το θεωρώ απαραίτητο να το βάλω. Είμαι σίγουρη ότι όλοι γνωρίζετε τον σύγχρονο έλληνα παραμυθά με το ιδιαίτερο ύφος και τη διεθνή αναγνώριση.
Επίσης θέλω από εδώ, αν και δεν μπαίνουν στο ιντερνετ,να ευχαριστήσω τους γονείς μου που είχαν από τότε ενδιαφερθεί πάνω από όλα να με βάλουν στον κόσμο της λογοτεχνίας με όποιον τρόπο μπορούσαν.

ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ
THE PIRATES OF THE CHIMNEY
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ
Από το οπισθόφυλλο.
Ένα βράδυ Πρωτοχρονιάς, λίγο πριν σημάνουν μεσάνυχτα, ένας πελαργός, ένας χιονάνθρωπος, ένας κόκκινος ιππόκαμπος, δυο παιδιά και δυο πειρατές συναντιούνται γύρω από μια καμινάδα. Ποιοι είναι; Από πού έρχονται; Και το κυριότερο: τι γυρεύουν γύρω από την καμινάδα; Ένα βαρελάκι με φάρμακο ιλαράς, μια καταχθόνια μάγισσα, ένα ανομολόγητο μυστικό, δυο σοφοί εντομολόγοι, ένα χαμένο ζουζούνι, ένας φουσκομπαλονότης, ένα ανεμολούλουδο και δώδεκα μπαλαντέρ οδηγούν τους ήρωες της ιστορίας σε ανήκουστους κινδύνους, ξέφρενα κυνηγητά και απροσδόκητες περιπέτειες, από τη γιορτή της σαπουνόφουσκας στην Κίνα, στο πάρτι των μεθυσμένων φαντασμάτων, από το γαλάζιο πουπουλένιο σύννεφο στο γκρίζο γρανίτινο φαράγγι. Μια ξεκαρδιστική περιπέτεια σε στοιχειωμένους πύργους, μυστικά λιμάνια, κακόφημα πανδοχεία, μυθικά παλάτια, ανεξερεύνητες ζούγκλες και φουρτουνιασμένους ωκεανούς. Μια περιπέτεια γευστική σαν κρέμα σαντιγί, μαγευτική σαν πυροτέχνημα, πιο παράξενη από τη γύρη των ονείρων, πιο φανταστική από το μυστικό της ασημένιας φεγγαροπεταλούδας.. Και αυτό θα είναι το μεγάλο μυστικό των δύο κοριτσιών.

8 σχόλια:

Maria Tzirita είπε...

Να λοιπόν πώς μπήκαν οι σπόροι κι εξελίχθηκε το ταλέντο σου! Η παιδικη ηλικία πράγματι έχει ασφάλεια κι αθωότητα, κάτι που δυστυχώς χάνεται δια παντός με την ενηλικίωση... Σε καταλαβαίνω που θέλεις να ταξιδεύεις συνεχώς σε κείνα τα χρόνια και το κάνεις πολύ πετυχημένα Γιώτα μου. Φιλιά πολλά!

Unknown είπε...

Καλημέρα. Πολύ όμορφα τα λες. Όλοι χρειαζόμαστε το όνειρο στη ζωή μας

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλημέρα Μαρία. Καλή επιτυχία κι από εδώ στο καινούριο σου βιβλίο Μάτια μου. Το διαβάζω και θα σου γράψω τις εντυπώσεις μου

Γιώτα Φώτου είπε...

Γειά σου Σόφη. Καλή εβδομάδα

Maria Tzirita είπε...

Γιώτα μου, είδα με μεγάλη μου χαρά ότι θα μου κάνεις εσύ την παρουσίαση στη Λάρισσα! Η χαρά μου είναι διπλή τώρα, ελπίζω να το αγαπήσεις το βιβλίο, έχω μεγάλη αγωνία! Φιλιά και καλή αντάμωση!

Γιώτα Φώτου είπε...

Το διάβασα Μαρία το βιβλίο σου. Είναι εξαιρετικό όπως και το παιδί της Αγάπης. Θα τα πούμε με λεπτομέρειες αργότερα. Καλό τριήμερο,

clementine είπε...

Γιώτα μου καλησπέρα.......

Εκδόθηκε λοιπόν και η Γαβριέλλα σου..........θα το πάρω για τα πιτσιρίκια μου. Καλοτάξιδο λοιπόν και χίλια μπράβο....

Χαίρομαι που θα παρουσιάσεις το Μάτια μου, το λάτρεψα. Μου άφησε πολύ ομορφα αισθήματα.
Μακάρι να μπορούσα να είμαι κοντά σας, θα σας σκέφτομαι όμως.
Φιλιά πολλά.........

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλημέρα Κλημεντίνη. Δεν την είδα ακόμα τη Γαβριέλα. Την περιμένω. Φιλιά