Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Η φαντασία πήγε ...σχολείο στην Καστοριά

25 συγγραφείς της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς βρεθήκαμε για ένα τριήμερο στην Καστοριά καλεσμένοι των Σχολικών Συμβούλων ΠΕ, της Νομαρχίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία! Η πόλη υπέροχη, η φιλοξενία των ανθρώπων της πέρα από κάθε προσδοκία ζεστή και η επαφή με παιδιά και τους εκπαιδευτικούς συγκλονιστική.

Στη φωτογραφία διακρίνονται η Λήδα Βαρβαρούση,η Κατερίνα Μουρίκη, η Ελένη Πριοβόλου, η Ελένη Τσιάλτα, η Ελένη Χωρεάνθη, η Αγγελική Βαρελά, η Φιλομήλα Βακάλη, η Νανίνα Σακκά, η Σοφία Μαντουβάλου, η Γιολάντα Πατεράκη (κάπως κτυμμένη) και άλλες
Αναλάβαμε ο καθένας κάποια σχολεία με αποτέλεσμα όλες οι σχολικές μονάδες του νομού να γνωρίσουν κάποιον συγγραφέα από κοντά. Οι εκπαιδευτικοί και τα παιδιά είχαν προετοιμαστεί και έτσι το ταξίδι που επιχειρήσαμε μαζί στον κόσμο του βιβλίου ήρθε αβίαστα.
Έγιναν συζήτησεις και δραματοποιήσεις πάνω στα βιλία, βγήκαν οι απόψεις και τα συναισθήματα των παιδιών, άνοιξαν βιβλία καισυνδέθηκαν με τα γνωστικά αντικείμενα του σχολείου, δόθηκε η ευκαιρία για δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και προσωπικής έκφρασης.
Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες για να επισκεφτούμε δημοτικές βιβλιοθήκες όπου μας περίμεναν εκτός από τα παιδιά και γονείς.
Την τελευταία μέρα τα σχολεία του νομού έκλεισαν και όλοι οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ημερίδα σχετική με την παιδική λογοτεχνία. Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις έγιναν τόσο από τους σχολικούς συμβούλους, όσο και από πολλούς συγγραφείς.
Κατά τη γνώμη μου η Καστοριά έβαλε τα γυαλιά σε όλους όσους τονίζουν μεν τη σημασία του παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου, αλλά συνήθως μένουν στα λόγια.
Μέσα από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης η προσπάθεια έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Από τη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία για την ημερίδα δεν έμεινε κανείς να μην προβληματιστεί έστω και για λίγο για το ρόλο του παιδικού βιβλίου. Ο Νομάρχης μας υποσχέθηκε ότι θα καθιερώσει σε ετήσια βάση αυτό το συνέδριο.

Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στους σχολικούς συμβούλους που ήταν εμπνευστές αυτής της τόσο σημαντικής πρωτοβουλίας, αλλά και στη Νομαρχία και τους Δήμους που εξασφάλισαν τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή της.

16 σχόλια:

Μαριάνθη είπε...

Μπράβο και πάλι μπράβο για την όλη δραστηριότητα και τις εξαιρετικές παρουσίες αγαπημένων συγγραφέων, εικονογράφων και ανθρώπων γενικά του βιβλίου.
Μας κάνετε και ζηλεύουμε,όχι γιατί δεν παλεύουμε για το βιβλίο (το αντίθετο μάλιστα...η Αγγελική Βαρελλά τουλάχιστον ξέρει...)αλλά γιατί δεν μπορούσαμε να είμαστε μαζί σαυτό το πανηγύρι του βιβλίου.Καλή συνέχεια.

Γιώτα Φώτου είπε...

Μαριάνθη δε γνωριζόμαστε, αλλά καταλαβαίνω ότι είσαι κοντά στο παιδικό βιβλίο. Ότι και να έγραφα δε θα μπορούσα να μεταδώσω την ατμόσφοαιρα που συναντήσαμε εκεί. Όλος ο κόσμος εκεί ασχολήθηκε με το βιβλίο για μήνες για να φτάσουν σε τούτη τη συνάντηση η οποία σηματοδοτεί αρχές νέων προσπαθειών.
Εμείς ανοίξαμε μια πόρτα στο όνειρο και καλέσαμε τους υπόλοιπους να ταξιδέψουν. Πραγματικά ήταν μια εμπειρία αξέχαστη.

~~Εμμέλεια~~ είπε...

Γιώτα μου...είμαστε φιλόξενοι εδώ στα βόρεια...!!!Χαίρομαι που περάσατε όμορφα...
Φιλιά Καλό βράδυ

Unknown είπε...

Μπράβο στην Καστοριά και χαίρομαι που είχες μια τόσο καλή εμπειρία

Unknown είπε...

Πάντα τέτοια. Φιλιά

Γιώτα Φώτου είπε...

Πραγματικά Έλενα είστε άτομα με ...πολύχρωμα όνειρα!

Γιώτα Φώτου είπε...

Σωκράτη βάλε τις διασυνδέσεις να δουλέψουν να επισκεφτούμε και τη δική σας πόλη.
καλό σαββατοκύριακο

Γιώτα Φώτου είπε...

κι από μένα πολλά φιλιά Σόφη

Unknown είπε...

Μπράβο σε ολους σας.

Νίκος Διακογιάννης είπε...

Έξυσες πληγές με την εγγραφή αυτή, Γιώτα. Θυμήθηκα την απογοήτευση που πήρα όταν πέρυσι πληροφορήθηκα την μείωση του αριθμού των συγγραφέων και εικονογράφων ΄(βιβλίων για παιδιά) που στέλνονταν από το ΕΚΕΒΙ στα σχολεία της χώρας.

Χαίρομαι που έστω και μέσω άλλου φορέα μαζευτήκατε εσείς στην α΄κριτική Καστοριά!

Καλή σου μέρα από τη Νίσυρο.

Γιώτα Φώτου είπε...

Υπάρχουν Νίκο κάποιοι που ενδιαφέρονται να φέρουν τα παιδιά κοντά στη λογοτεχνία. Μπορεί να μην είναι πολλοί, αλλά τουλάχιστον υπάρχουν

Maria Tzirita είπε...

Γιώτα μου συγχαρητήρια, και στον Νομαρχη, αλλά και σε σας, που με την αγάπη σας αγκαλιάζετε όλα τα παιδιά! Θα γράψω στο περιοδικό γι αυτή την πρωτοβουλία, ό,τι άλλο στοιχείο έχεις και θέλεις να δημοσιευτεί, στείλτο μου μέιλ στο mtzirita@yahoo.com. Αυτά είναι που πρέπει να μαθαίνει ο κόσμος, δε συμφωνείς; Φιλιά πολλά!

Γιώτα Φώτου είπε...

Θα σου στείλω κάποια πράγματα για το περιοδικό Μαρία και του εύχομαι κι από εδώ καλή επιτυχία και μπράβο σου.

Δημητρης είπε...

Γιώτα καλησπέρα, χάρηκα που σε βρήκα σε τούτη την γειτονιά. Αποφάσισα κι εγώ να μετακομήσω, σε καινούργιο "σπιτικό". Χαίρομαι πολύ για αυτά που διαβάζω και που θα διαβάζω. Καλό βράδυ

clementine είπε...

Γιώτα μου πέρασα να σου πώ μια καλημέρα, έχουμε πολύ καιρό να τα πούμε. Το διάστημα μετά το Πάσχα ήταν λίγο φορτωμένο για μένα.
Ελπίζω να είσαι καλά, αν και τώρα μάλλον θα τρέχεις κι εσύ με τα διάφορα για τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Φιλιά πολλά

Γιώτα Φώτου είπε...

Κλημεντίνη πραγματικά καίγομαι!!!
Φιλιά