Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Τι θα διαβάσετε τα Χριστούγεννα; Προτείνω Κυριάκο Μαργαρίτη και Στιγκ Λάρσον

Είμαι fun των αστυνομικών! Τι να κάνουμε!
Δυο βιβλία διάβασα τις τελευταίες μέρες και τα δυο αστυνομικά, εξαιρετικά και τα δυο,ωστόσο διαφορετικά μεταξύ τους.
1. Ρέκβιεμ για τους απόντες του Κυριάκου Μαργαρίτη.
Γνωστός από τα εφηβικά μυθιστορήματα και ήδη βραβευμένος ο Κύπριος Κυριάκος Μαργαρίτης στην ηλικία των 28!!! δεν με εξέπληξε καθόλου με το πρώτο του μυθιστόρημα για ενηλίκους. Το περίμενα ότι θα γράψει ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα και σας το είχα πει πέρυσι από αυτό το ιστολόγιο.
Άψογη γλώσσα, μυστήριο, χιούμορ, αυτοσαρκασμός, δεμένη πλοκή, ιστορικές αναφορές χαρακτηρίζουν το βιβλίο του Κυριάκου Μαργαρίτη το οποίο άναφέρεται στην Κύπρο του 1962 με προεκτάσεις στη σημερινή εποχή. Ανήκει στη νουάρ λογοτεχνία, εγώ προσωπικά το βρήκα ισάξιο ξένων εκδόσεων εκείνων που έχουν τεράστιο αριθμό κυκλοφορίας.
Σας το συνιστώ ανεπιφύλαχτα. Διαβάστε το και θα με θυμηθείτε.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.psichogios.gr/book.asp?cid=22758

2. Το κορίτσι με το τατουάζ. Στιγκ Λάρσον.
Είναι το πρώτο από την τριλογία Millenium. Μέσα στα Χριστούγεννα θα διαβάσω το δεύτερο που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδ. Ψυχογιος με τίτλο Το κορίτσι που έπαιζε με τη φωτιά και θα περιμένω το τρίτο που ετοιμάζεται επίσης από τις ίδιες εκδόσεις.
Δεν έχω να πω πολλά. Οι διεθνείς διακρίσεις του και η τεράστια κυκλοφορία του τα λένε όλα.
Αν θέλετε πληροφορίες: http://www.psichogios.gr/book.asp?cid=22508

Πραγματικά χάρηκα τις ώρες που πέρασα με τα συγκεκριμένα βιβλία. Δε μένει παρά να σας ευχηθώ Καλές Γιορτές και Υγεία

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημέρα Γιώτα. Πέρυσι η πρότασή σου για τον Κονσερβοσυλέκτη του Κ. Μαργαρίτη ήταν πολύ καλή. Αν και ΄νεανικό το βιβλίο διαβαζόταν ευχάριστα και από ενήλικες. Γιαυτό θα πάρω το βιβλίο του που φέτος προτείνεις. Όσο για το άλλο έχω ήδη ακούσει πολλά. Σου εύχομαι καλές γιορτές.

Γιώτα Φώτου είπε...

χαίρομαι που εμπιστεύεσαι τις προτάσεις μου. Καλές γιορτές

Unknown είπε...

Παντα εμπιστεύομαι τις προτάσεις σου. Καλές γιορτές και πολλά φιλιά

Κυριάκος Μαργαρίτης είπε...

Γεια σου Γιώτα!

Σ' ευχαριστώ πάρα-πάρα πολύ για όλα αυτά. Δεν ξέρω να πω κάτι άλλο γιατί νιώθω ήδη αμήχανα. Είσαι επίσημα σε μια λίστα ενός πλήθους -αλλά προσωπικού πλήθους- ανθρώπων που έχουν κάνει απίστευτα πράγματα για μένα όλα αυτά τα χρόνια χωρίς κανένα "αντάλλαγμα".

Κι επειδή έχω ακόμα λίγα περιθώρια προτού γίνω μελοδραματικός, άσε να σημειώσω για τον Λάρσον ότι είναι τραγικό και πολύ τρομακτικό να σκεφτούμε αυτά που δεν πρόλαβε να γράψει.

Από την άλλη, το γεγονός ότι προτείνεις το Ρέκβιεμ μαζί με το Τατουάζ με άγχωσε λιγουλάκι. Όχι ότι φοβάμαι τη σύγκριση. Το ενδεχόμενο να μην υπάρχει σύγκριση είναι που φοβάμαι!

Θα δούμε τι θα γίνει. Σ' ευχαριστώ και πάλι για όλα και καλές γιορτές!

Γιώτα Φώτου είπε...

γεια σου Σόφη. Χαθήκαμε. Καλές γιορτές επίσης

Γιώτα Φώτου είπε...

Κυριάκο ήδη έχεις κάνει πολλά για μένα. Μου χάρισες ευχάριστες ώρες μέσα από τα βιβλία σου και δεν το λέω αυτό από συναδερφική αλληλεγγύη, το εννοώ πραγματικά.
Χαίρομαι για τις ικανότητές σου και περιμένω ακόμα πολλά. Συνειδητά έβαλα το βιβλίο σου στην ίδια ανάρτηση με το Τατουάζ. Δεν έχω κανένα λόγο να μπω σε συγκρίσεις ιδιαίτερες, - το καθένα έχει τα δικά του δυνατά σημεία -απλά ξέρω ότι και τα δυο με αιχμαλώτισαν εξίσου. Και ναι λυπάμαι αφάνταστα για τον πρόωρο χαμό του Λάρσον. Λυπάμαι που δε χάρηκε την επιτυχία που δεν πρόλαβε να δώσει όσα άλλα κρατούσε μέσα του.
Σου εύχομαι λοιπόν να περάσεις καλές γιορτές και να θυμάσαι ότι σ' όποια, δεν ξέρω πόσα και ούτε με νοιάζει ιδιαίτερα, χέρια έφτασε το βιβλίο σου δημιούργησε άριστες εντυπώσεις.
Αυτή είναι η ανταμοιβή μας.