Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Λότη Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου. Η προφητεία του κόκκινου κρασιού


Ένα μεγάλο βιβλίο από μια μεγάλη κυρία της παιδικής λογοτεχνίας. Βέβαια το συγκεκριμένο βιβλίο απευθύνεται τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες.
Με ιστορικά και πραγματολογικά στοιχεία και γραμένο σε δυο επίπεδα χρόνου μαγεύει τον αναγνώστη και τον ταξιδεύει σε έναν ξεχασμένο χώρο και μια εποχή γεμάτη από συνταρακτικά γεγονότα που μόνο να ξεχαστούν δεν τους αρμόζει. Οι Μακεδονικοί αγώνες και η μετακίνηση πληθυσμών άψογα δεμένα με μια σύγχρονη ιστορία. Η γραφή άψογη, η πλοκή δοσμένη με μαεστρία, γεμάτη εικόνες και συναισθήματα.
Το είχα διαβάσει πέρυσι και το ξαναδιάβασα αυτές τις μέρες. Είναι από τα βιβλία που θέλεις να έχεις στα χέρια σου συνεχώς.
Περίληψη:Η ΄Ολγα έχει τελειώσει τη Β΄ Λυκείου. Πληγωμένη από την αδιαφορία του Απελλή, ακολουθεί τον πατέρα της σε μια καλοκαιρινή εκδρομή στο Μελένικο, τη θρυλική βυζαντινή πόλη, που ανήκει τώρα στη Βουλγαρία. Εκεί, η γνωριμία της με τον Παύλο, ένα νεαρό φοιτητή, γίνεται αφορμή για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν του Μελένικου, όπως το έζησαν οι πρόγονοί της, από τον καιρό του Ρήγα ως τους Βαλκανικούς Πολέμους, όταν οι χιλιάδες ΄Ελληνες κάτοικοί του πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Συντροφιά με τον Παύλο, θα εξερευνήσει και το σημερινό Μελένικο, θα γνωρίσει έναν παράξενο γέροντα «μάντη» και θα ξεδιαλύνει τα αισθήματά της. Η εκδρομή αυτή θα σημάνει την αρχή ενός νέου έρωτα.

5 σχόλια:

Vasso είπε...

Γιώτα ανυπομονώ να το διαβάσω!!

Γιώτα Φώτου είπε...

και θα κάνεις πολύ καλά Βάσω. θα τα ξαναπούμε

Νίκος Διακογιάννης είπε...

Καλησπέρα, Γιώτα! Υπέροχη η πρότασή σου. Δεν γνώριζα τον τίτλο αυτό. Με την επόμενη παραγγελία από την Πολιτεία θα το προμηθευτώ!

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλησπέρα Νίκο. Είμαι πολύ σίγουρη για την πρότασή μου. Θα το ευχαριστηθείς.

elena's blog είπε...

Πολυ ωραιο!!!!!Θα το διαβασω για τις βιβλιοδρομιες φετος.....Πιστευω πως θα ειναι πολυ ωραιο!!!