Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

"Ένας ξαφνικός θάνατος" Τζ.Κ.Ρόουλινγκ



Δυνατή πλοκή, έντονοι χαρακτήρες και αποτύπωση των προβλημάτων της σύγχρονης Βρετανικής κοινωνίας είναι  όσα χαρακτηρίζουν το νέο βιβλίο για ενηλίκους της Τζόαν Ρόυλινγκ. Βέβαια η πλευρά της ζωής την οποία παρουσιάζει δεν είναι η φωτεινότερη, ωστόσο είναι υπαρκτή, αναγνωρίσιμη από πολλούς.
Οι ήρωες, πολλοί από αυτούς έφηβοι, βρίσκονται σε διαμάχη αναμεταξύ τους χωρισμένοι σε αντίπαλες ομάδες. Η κοινωνική ανισότητα, η διαμάχη των τάξεων, οι σχέσεις γονέων παιδιών και οι σχέσεις ζευγαριών, τα ναρκωτικά και τα προβλήματα της εκπαίδευσης  είναι κάποια από τα θέματα που τρέχουν μέσα στις σελίδες. Έντονα συναισθηματικό σε κάποια σημεία και πικρά χιουμοριστικό σε κάποια άλλα, ωθεί τον αναγνώστη σε προβληματισμό και ενδοσκόπηση.
Ο ξαφνικός θάνατος του Μπάρι Φερμπράδερ γίνεται η αιτία αναστάτωσης στη μικρή κοινωνία του Πάγκφορτ, βγάζοντας στην επιφάνεια θέματα που για χρόνια υποβόσκουν αλλά δεν αναγνωρίζονται στην πραγματικοί τους διάσταση. Οι ήρωες  (σε πολλούς ο αναγνώστης βλέπει τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας) ταγμένοι ο καθένας στον προσωπικό του στόχο και τις προσωπικές τους πεποιθήσεις  αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωποι με τις πράξεις και τις επιλογές τους κατανοώντας ότι δεν είναι ανεξάρτητοι αλλά κρίκοι της ίδιας αλυσίδας και υπεύθυνοι εξίσου για την πορεία της μικρής κοινότητας.
Εάν κάποιος διάβαζε το κείμενο χωρίς να γνωρίζει το όνομα του συγγραφέα θα μπορούσε να πιστέψει ότι το έγραψε ο όποιοσδήποτε εκτός από τη Τζόαν Ρόουλινγκ, αυτή που γέννησε το Χάρι Πότερ. Κι αυτό επειδή η ατμόσφαιρα εδώ στερείται του μαγικού στοιχείου, αντίθετα γίνεται ωμά ρεαλιστική. Ωστόσο είναι ένα ιδιαίτερα προσεγμένο και καλογραμμένο βιβλίο που αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον από τις πρώτες σελίδες. Το γεγονός ότι η Τζόαν Ρόουλιγκ έδωσε ένα διαφορετικό, μη αναμενόμενο κείμενο ίσως να είναι στα αρνητικά της κυκλοφορίας του (όχι όμως και της ποιότητας), αφού όλοι περίμεναν κάτι ανάλογο με τα προηγούμενα βιβλία της. Όμως αυτό το ίδιο γεγονός ανεβάζει τη συγγραφέα η οποία μετά την τεράστια επιτυχία της δε μένει στην ίδια συνταγή, αλλά καταπιάνεται με διαφορετικό θέμα, διαφορετικό ύφος  και απευθύνεται σε διαφορετική ηλικία.
Το βιβλίο στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση Έφης Τσιρώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: