Κυριακή 21 Απριλίου 2013

1Q84: Χαρούκι Μουρακάμι


Στα τρία βιβλία του Χαρούκι Μουρακάμι το 1984 του Τζορτζ Όργουελ έχει έρθει και στη θέση του μεγάλου αδερφού υπάρχουν τα ανθρωπάκια, ο αργηγός, μια θρησκευτική οργάνωση που επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Η πραγματικότητα μπορεί να είναι μόνο μια, όπως τονίζεται στο κείμενο, ωστόσο πολλοί μπλέκουν στο είδωλό της. Για εκείνους το 1984 γίνεται 1Q84.  Ακόμα και οι ζωές των ανθρώπων έχουν το δικό τους  είδωλο που λειτουργεί ανεξάρτητα σχεδόν από τον πραγματικό εαυτό τους.
Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου ο Τέγκο και η Αομάμε κινούνται για μήνες σε μια διαφορετική πραγματικότητα, σ' έναν κόσμο που έχει δυο φεγγάρια, ώσπου να συναντηθούν.
Το μυθιστόρημα έχει γραμμική αφήγηση, σφιχτή δομή παρά τις πολλές σελίδες και όλοι οι ήρωες φιλοσοφική διάθεση. Δύσκολα ο μέσος αναγνώστης θα καταφέρει να αποκωδικοποιήσει όσα περίεργα  συμβαίνουν εκεί μέσα, ωστόσο το ενδιαφέρον του δεν πρόκειται να μειωθεί αφού ο συγγραφέας αφενός καταφέρνει να τον παρασύρει σε ένα ονειρικό κόσμο (εκείνο των δυο φεγγαριών) και αφετέρου θα βρει ενδιαφέρουσες σκηνές που αφορούν σε κοινωνικά, πολιτιστικά, φιλοσοφικά θέματα. Είναι το βιβλίο που περισσότερο διαβάζεται για τα επιμέρους στοιχεία, παρά για το σύνολο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συνολική ιστορία είναι αδιάφορη. Επιπλέον η λογοτεχνία σα στόχο έχει να μεταφέρει τον αναγνώστη σε έναν ονειρικό κόσμο και αυτό ο Μουρακάμι το πετυχαίνει επάξια.


Η κεντρική ιστορία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ερωτική, αφου ο Μουρακάμι περιγράφει τον αγώνα των δυο ηρώων να ενωθούν μέσα σε κόσμους που κάποιες φορές επικροτούν την ένωσή τους και κάποιες άλλες όχι.
Παράλληλα ωστόσο είναι και ένα ψυχολογικό θρίλερ μέσα στο οποίο ο αναγνώστης, υποθέτει, προβληματίζεται, ξαφνιάζεται, εντυπωσιάζεται.
Τα πρόσωπα, αναλογικά με τον όγκο του κειμένου είναι λίγα. Η γραφή τριτοπρόσωπη, κινείται ξεχωριστά και εναλλασόμενη στον κόσμο των δυο βασικών ηρώων, ενώ στο τρίτο βιβλίο προσθέτει και εκείνον του βασικού εχθρού τους.


Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Μπάρναμπι Μπρόκετ, Τζον Μπόιν

Μέσα από μια ιστορία μαγικού ρεαλισμού, ο Ιρλανδός συγγραφέας δίνει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο το θέμα της διαφορετικότητας. Ο ήρωας Μπάρναμπι από τη στιγμή που γεννιέται διαφέρει, δεν είναι "φυσιολογικός" όπως προσδοκούσαν οι γονείς του. Η διαφορά του συνίσταται στο ότι  αιωρείται, δεν τον αγγίζει ο νόμος της βαρύτητας, δηλαδή δεν πατάει στη γη. Πρέπει να είναι δεμένος ή φορτωμένος με βάρη, διαφορετικά φεύγει στον ουρανό.
Ποιος ορίζει τι είναι φυσιολογικό και τι όχι;
Πώς αντιδρά η οικογένειά του στην κατάσταση αυτή;
Τι προβλήματα συναντά ο ίδιος;
Ποιο σχολείο είναι κατάλληλο για αυτόν;
Υπάρχουν άτομα που τον αποδέχονται όπως είναι;
Εκτός από τον Μπάρναμπι, στις σελίδες του βιβλίου συναντάμε κι άλλα άτομα που απέχουν από αυτό που ονομάζουν οι πολλοί "φυσιολογικό". Μπαίνουμε στον εσωτερικό τους κόσμο και βλέπουμε τη δική τους πραγματικότητα με τα δικά τους μάτια.
Ο Μπάρναμπι αγωνίζεται να σταθεί δίπλα στην οικογένειά του ακόμα κι όταν οι γονείς αποφασίζουν το χειρότερο για εκείνον. Περνά μέσα από πολλές περιπέτειες, γνωρίζει τον κόσμο, την κοινωνική αδικία αλλά και την κατανόηση για να αποφασίσει τελικά ότι το μόνο που επιθυμεί είναι να συνεχίσει τη ζωή όπως εκείνη του δόθηκε, χωρίς να κάνει καμιά προσπάθεια να αλλάξει τον εαυτό του.
Παγιωμένες στάσεις και στερεότυπα, που συχνά αδικούν κάποια άτομα με ιδιαιτερότητες, τονίζονται από το συγγραφέα σε ένα κείμενο με ενδιαφέρουσα πλοκή, παραμυθένιο ύφος και απολαυστική γραφή.

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ιστορίες για δειλούς και θαρραλέους. Χρυσάνθη Τσιαμπαλή


 "Το νόμισμα έχει δυο όψεις, το φεγγάρι δυο πλευρές και η ιστορία μας ίσως πολλές... Αν όμως κοιτάμεε μονάχα τη μια, τότε βλέπουμε ... τα μισά."
Το βιβλίο της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή - Κελεπούρη με τίτλο "Ιστορίες για δειλούς και θαρραλέους", πρώτα από όλα είναι ένα ενδιαφέρον και ιδιαίτερα διασκεδαστικό κείμενο και απευθύνεται σε παιδιά 7-8 ετών.
"Αν αυτοί που διαβάζουν βιβλία είναι κοτούλες, τότε αυτοί που φοβούνται τις κοτούλες τι είναι;"
Οι "Αχώνευτοι" ενοχλούν τον Ορέστη ονομάζοντάς τον "κοτούλα" επειδή ασχολείται με τα βιβλία και δεν έχει τα ίδια με τα δικά τους ενδιαφέροντα. Ο Γιάννης αποφασίζει να βοηθήσει το φίλο του Ορέστη και φέρνει αντιμέτωπους τους νταήδες με τις αληθινές κότες. Τότε οι ατρόμητοι γίνονται δειλοί και επωμίζονται τους χαρακτηρισμούς που οι ίδιοι έδιναν στους άλλους. Το περιστατικό γίνεται αιτία να αλλάξει συμπεριφορά ο Ντίνος, ένας από τους "Αχώνευτους" .
Με αρκετό χιούμορ, λόγο γεμάτο παιδικότητα και δίχως ίχνος διδακτισνού, η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή- Κελεπούρη φέρνει τους αναγνώστες αντιμέτωπους με γεγονότα που αναγνωρίζουν από τη δική τους ζωή και φωτίζει συμπεριφορές δίνοντας παράλληλα τρόπους αντιμετώπισης.
Ένα καλογραμμένο βιβλίο με ένα θέμα διαχρονικό.

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Στο μισό του ουρανού. Έλενα Αρτζανίδου

Ανοίγοντας ο αναγνώστης το βιβλίο της Έλενας Αρτζανίδου με τίτλο "Στο μισό του Ουρανού" θα νοιώσει τη δροσιά της θαλασσινής αύρας να τον χαϊδεύει, θα ακούσει το κύμα να σκάει τραγουδώντας σε κάποιο όμορφο ακρογιάλι, μια παρέα παιδιών να πλατσουρίζει στα νερά το μεσημέρι και  γιαγιάδες να δίνουν τις αλήθειες του κόσμου μέσα από παραμύθια και διηγήσεις ενώ παράλληλα θα  αισθανθεί το εκτυφλωτικό αιγαιοπελαγίτικο φως να θαμπώνει τα μάτια του.
Η νησιώτικη Ελλάδα με τη ζωντάνια, την ομορφιά, την αισιοδοξία αλλά και τα προβλήματά της είναι ο πρωταγωνιστής. Η παρέα των παιδιών, κάτω από την ομπρέλλα της οικογένειας, ζει την ανέμελη εποχή, αυτή που δεν την αγγίζει η συναίσθηση της πραγματικότητας που πολλές φορές έχει πικρή γεύση. Η φιλία, τα παιχνίδια και η συντροφικότητα βρίσκονται πάνω από όλα. Και δίπλα τους σχέδια και όνειρα. Ωστόσο κάποτε έρχεται η ενηλικίωση. Για άλλους εύκολα, για κάποιους ιδιαίτερα δύσκολα. Η Ωραιοζήλη ζει ευτυχισμένη με τους φίλους της μέχρι που ένα δυσάρεστο γεγονός θα σκοτεινιάσει την ανέμελη μέχρι τότε ζωή της.
Δεμένη και ενδιαφέρουσα πλοκή, δυνατός  λόγος, ολοζώντανες εικόνες και θαυμάσιες περιγραφές είναι τα όπλα της κ. Αρτζανίδου με τα οποία καθηλώνει για μια ακόμα φορά τον αναγνώστη. Η φιλία, η προσφυγιά, οι ανθρώπινες σχέσεις και η οικογένεια έρχονται δίπλα στον αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι των απομονομένων νησιών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ξεχασμένοι από το κράτος και την πολιτεία. Είναι αδικημένοι και το ξέρουν, ωστόσο αυτό δεν κάμπτει τις προσπάθειές τους, ούτε μειώνει την αγάπη για την πατρίδα τους. Όταν οι δυσκολίες γίνονται αφόρητες βρίσκουν τρόπο να εκτωνώσουν την αγανάκτησή τους αλλά κι άλλους για να υπερασπιστούν τις διεκδικήσεις τους. Η τέχνη γίνεται λιμάνι, η θλίψη μετατρέπεται σε δύναμη για αγώνα και επιβίωση.
Η συγγραφέας γίνεται ρεαλιστική, όχι σκληρή. Η ζωή είναι πάζλ με ζωντανά και μουντά χρώματα. Το ζητούμενο είναι το τελικό σύνολο να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή φωτεινότητα. Ο πόνος, ο θάνατος, η αδικία είναι μέσα στη ζωή και νικητής θα βγει εκείνος που θα καταφέρει να σταθεί πάλι όρθιος και να συνεχίσει.
Οι εικόνες, δεμένες απόλυτα με την υπόθεση είναι του Βαγγέλη Ελευθερίου.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιόφωνο.