Στα τρία βιβλία του Χαρούκι Μουρακάμι το 1984 του Τζορτζ Όργουελ έχει έρθει και στη θέση του μεγάλου αδερφού υπάρχουν τα ανθρωπάκια, ο αργηγός, μια θρησκευτική οργάνωση που επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Η πραγματικότητα μπορεί να είναι μόνο μια, όπως τονίζεται στο κείμενο, ωστόσο πολλοί μπλέκουν στο είδωλό της. Για εκείνους το 1984 γίνεται 1Q84. Ακόμα και οι ζωές των ανθρώπων έχουν το δικό τους είδωλο που λειτουργεί ανεξάρτητα σχεδόν από τον πραγματικό εαυτό τους.
Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου ο Τέγκο και η Αομάμε κινούνται για μήνες σε μια διαφορετική πραγματικότητα, σ' έναν κόσμο που έχει δυο φεγγάρια, ώσπου να συναντηθούν.
Το μυθιστόρημα έχει γραμμική αφήγηση, σφιχτή δομή παρά τις πολλές σελίδες και όλοι οι ήρωες φιλοσοφική διάθεση. Δύσκολα ο μέσος αναγνώστης θα καταφέρει να αποκωδικοποιήσει όσα περίεργα συμβαίνουν εκεί μέσα, ωστόσο το ενδιαφέρον του δεν πρόκειται να μειωθεί αφού ο συγγραφέας αφενός καταφέρνει να τον παρασύρει σε ένα ονειρικό κόσμο (εκείνο των δυο φεγγαριών) και αφετέρου θα βρει ενδιαφέρουσες σκηνές που αφορούν σε κοινωνικά, πολιτιστικά, φιλοσοφικά θέματα. Είναι το βιβλίο που περισσότερο διαβάζεται για τα επιμέρους στοιχεία, παρά για το σύνολο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συνολική ιστορία είναι αδιάφορη. Επιπλέον η λογοτεχνία σα στόχο έχει να μεταφέρει τον αναγνώστη σε έναν ονειρικό κόσμο και αυτό ο Μουρακάμι το πετυχαίνει επάξια.
Η κεντρική ιστορία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ερωτική, αφου ο Μουρακάμι περιγράφει τον αγώνα των δυο ηρώων να ενωθούν μέσα σε κόσμους που κάποιες φορές επικροτούν την ένωσή τους και κάποιες άλλες όχι.
Παράλληλα ωστόσο είναι και ένα ψυχολογικό θρίλερ μέσα στο οποίο ο αναγνώστης, υποθέτει, προβληματίζεται, ξαφνιάζεται, εντυπωσιάζεται.
Τα πρόσωπα, αναλογικά με τον όγκο του κειμένου είναι λίγα. Η γραφή τριτοπρόσωπη, κινείται ξεχωριστά και εναλλασόμενη στον κόσμο των δυο βασικών ηρώων, ενώ στο τρίτο βιβλίο προσθέτει και εκείνον του βασικού εχθρού τους.