Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Μπάρναμπι Μπρόκετ, Τζον Μπόιν

Μέσα από μια ιστορία μαγικού ρεαλισμού, ο Ιρλανδός συγγραφέας δίνει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο το θέμα της διαφορετικότητας. Ο ήρωας Μπάρναμπι από τη στιγμή που γεννιέται διαφέρει, δεν είναι "φυσιολογικός" όπως προσδοκούσαν οι γονείς του. Η διαφορά του συνίσταται στο ότι  αιωρείται, δεν τον αγγίζει ο νόμος της βαρύτητας, δηλαδή δεν πατάει στη γη. Πρέπει να είναι δεμένος ή φορτωμένος με βάρη, διαφορετικά φεύγει στον ουρανό.
Ποιος ορίζει τι είναι φυσιολογικό και τι όχι;
Πώς αντιδρά η οικογένειά του στην κατάσταση αυτή;
Τι προβλήματα συναντά ο ίδιος;
Ποιο σχολείο είναι κατάλληλο για αυτόν;
Υπάρχουν άτομα που τον αποδέχονται όπως είναι;
Εκτός από τον Μπάρναμπι, στις σελίδες του βιβλίου συναντάμε κι άλλα άτομα που απέχουν από αυτό που ονομάζουν οι πολλοί "φυσιολογικό". Μπαίνουμε στον εσωτερικό τους κόσμο και βλέπουμε τη δική τους πραγματικότητα με τα δικά τους μάτια.
Ο Μπάρναμπι αγωνίζεται να σταθεί δίπλα στην οικογένειά του ακόμα κι όταν οι γονείς αποφασίζουν το χειρότερο για εκείνον. Περνά μέσα από πολλές περιπέτειες, γνωρίζει τον κόσμο, την κοινωνική αδικία αλλά και την κατανόηση για να αποφασίσει τελικά ότι το μόνο που επιθυμεί είναι να συνεχίσει τη ζωή όπως εκείνη του δόθηκε, χωρίς να κάνει καμιά προσπάθεια να αλλάξει τον εαυτό του.
Παγιωμένες στάσεις και στερεότυπα, που συχνά αδικούν κάποια άτομα με ιδιαιτερότητες, τονίζονται από το συγγραφέα σε ένα κείμενο με ενδιαφέρουσα πλοκή, παραμυθένιο ύφος και απολαυστική γραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: