Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Γιούνας Γιούνασον :Ο εκατοντάχρονος και η αναλφάβητηΧιούμορ, έντονη δράση, δυνατοί χαρακτήρες και ιδιαίτερη ματιά σε γεγονότα που στιγμάτισαν τις τελευταίες δεκαετίες ολόκληρο τον κόσμο, χαρακτηρίζουν τα βιβλία του Γιούνας Γιούνασον.

Είναι μεγάλο χάρισμα για τον όποιο συγγραφέα να μπορεί να γράψει με χιούμορ βιβλία τα οποία έχουν να δώσουν κάτι περισσότερο από τη διασκέδαση. Ο Γιούνας Γιούνασον το καταφέρνει και σ’ αυτό οφείλει την παγκόσμια επιτυχία του. Προφανώς η γραφή του αφουγκράστηκε τις ανάγκες των αναγνωστών.
Τόσο «Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο κι εξαφανίστηκε»  όσο και «Η αναλφάβητη που ήξερε να μετράει» χρησιμοποιούν σαν κεντρικούς ήρωες άτομα που ήδη βρίσκονται στο περιθώριο στέλνοντας το μήνυμα της ύπαρξης ευκαιριών για όλους. Ο  Άλαν Κάρλσον (ειδικός στα εκρηκτικά) του πρώτου βιβλίου το σκάει από το πάρτυ γενεθλίων που του ετοιμάζουν στο γηροκομείο για τα εκατό του χρόνια και ζει μια τρελή κι ενδιαφέρουσα περιπέτεια, δεμένη με την συναρπαστική ζωή που είχε στο παρελθόν. Η Νομπέκο Μαγιέκι του δεύτερου βιβλίου είναι μια κοπέλα καταδικασμένη να πεθάνει νωρίς από τις δυσμενείς συνθήκες στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής. Αυτοδίδακτη και με μαθηματικό μυαλό καταλήγει να βρίσκεται στην καρότσα ενός φορτηγού παρέα με το βασιλιά και τον πρωθυπουργό  της Σουηδίας αλλά και μια πυρηνική βόμβα που εξαιτίας της έφτασε στη χώρα η οποία πιστεύει ότι στα εδάφη της δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα.
Τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, γεγονότα και πρόσωπα που αφορούν και στιγμάτισαν την παγκόσμια ιστορία  αλλά και  η κατάσταση της σύγχρονης Σουηδίας, περνούν μέσα από τα βιβλία του Γιούνασον που αποπνέουν αισιοδοξία κι αφήνουν στον αναγνώστη μια αίσθηση ανακούφισης κι ελπίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: