Σάββατο 26 Απριλίου 2008

Μεζήλο: εκεί που ο άνθρωπος υποκλίνεται στην κυριαρχία της φύσης




Ψηλές βουνοκορφές γεμάτες απόκρημνες χαράδρες, φαράγγια, σπηλιές, νερά που ξεπηδούν στις πλαγιές και ταξιδεύουν ανάμεσα σε ξασπρισμένους βράχους, πουλιά και άγρια ζώα, συνθέτουν το τοπίο των Θεσσαλικών Αγράφων. Το Μεζήλο- η καινούρια ονομασία του είναι Δροσάτο- ανήκει στην κοινότητα Ανατολικής Αργιθέας του νομού Καρδίτσας. Για να φτάσει κάποιος εκεί πρέπει να ακολουθήσει τη διαδρομή Τρίκαλα- Μουζάκι – Παναγία Σπηλιώτισσα. Ο δρόμος στη συνέχεια οδηγεί στην Άρτα. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο χιλίων μέτρων. Δεξιά το φαράγγι προκαλεί δέος, αριστερά τα νερά της πηγής σχηματίζουν έναν καταρράκτη και ενώνονται με το ποτάμι που κυλά στη βάση του χωριού και στην κορυφή μέσα στο δάσος ένα ξέφωτο, όπου γίνεται το πανηγύρι του προφήτη Ηλία. Από τις εφτά εκκλησίες του χωριού σώζονται οι δύο, εκείνη της Παναγίας και το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου, αγιογραφημένες από τον 17ο αιώνα. Το χειμώνα το χωριό είναι σχεδόν ακατοίκητο. Το καλοκαίρι συγκεντρώνει άτομα που δεν μπορούν να διακόψουν το δεσμό που τους ενώνει μαζί του και άλλα που θέλουν πραγματικά να χαρούν τις ομορφιές της φύσης, μακριά από πολύβουα θέρετρα, με την εξασφάλιση της φιλοξενίας αγνών ανθρώπων, η γλυκύτητα των οποίων εξισορροπεί το δέος που προκαλεί η άγρια φύση.

10 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημέρα και χρόνια πολλά. Από ότι κατάλαβα και εσύ δεν πήγες πουθενά για Πάσχα. Κι εμείς στο σπίτι μείναμε. Λοιπόν η παρουσίαση που έβαλες το αδικεί το χωριό σου. Θα μπορούσες να βάλεις και άλλες φωτογραφίες.

Γιώτα Φώτου είπε...

Χρόνια Πολλά και σε σένα Σόφη μου. Φέτος δίνει πανελλήνιες ο γιος μου και έτσι είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε στο σπίτι. Την πρωτομαγιά όμως λέω να ανέβω για δυο τρεις μέρες στο Δροσάτο, αν και από ότι μου είπαν χιόνισε. Ελπίζω να το σηκώσει μέχρι την Τετάρτη. Τότε θα πάρω άλλες φωτογραφίες και θα τις βάλω. Αυτές στην παρουσίαση δείχνουν κυρίως τη χαράδρα και το φαράγγι και πάλι δεν είχα καταφέρει να τις πάρω από σωστή γωνία ώστε να δείχνουν κάτι ολοκληρωμένο.

Unknown είπε...

Να το ξέρεις, ζηλεύω!!! Αλλά έχουμε κανονίσει για την πρωτομαγιά.

Unknown είπε...

Χρόνια πολλά κι από εμένα.
Ξενώνες έχει η περιοχή;

Γιώτα Φώτου είπε...

Χρόνια Πολλά. Υπάρχει ξενώνας ακριβώς απέναντι από το χωριό.Αν το πλάνο της φωτογραφίας ήταν ελάχιστα μεγαλύτερο θα φαινόταν. Υπάρχουν επίσης ξενώνες σε απόσταση 10 χιλιομέτρων στο Πετρίλο, το Λεοντίτο .

Unknown είπε...

Αφού είναι έτσι τι θα λέγατε να δώσουμε ραντεβού το καλοκαίρι στο Δροσάτο. Για διακοπές στο βουνό. Και με Τα βιολιά της χαράδρας στις αποσκευές μας φυσικά!

Unknown είπε...

Γιώτα γειά σου. Το εξώφυλλο το βρίσκω πολύ όμορφο. Κοιτάζω τη φωτογραφία στην ανάρτηση και αναρωτιέμαι αν είναι η ίδια με το εξώφυλλο.

Γιώτα Φώτου είπε...

Γεια σου Σωκράτη
Έχεις δίκιο. Το εξώφυλλο βασίστηκε σε φωτογραφία από το Δροσάτο. Η Χρυσούλα Μπουκουβάλα έκανε καταπληκτική δουλειά. Είναι το εξώφυλλο που αποτυπώνει ακριβώς το περιεχόμενο. Και εμένα με ενθουσίασε.

Unknown είπε...

Καλό μήνα! Πώς περάσατε; Μαζέψατε λουλούδια, πλέξατε στεφάνια ή κατευθείαν στα ουζερί και τις ταβέρνες;

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλό μήνα Σωκράτη.
Καλά περάσαμε.Και λουλούδια μαζέψαμε και καφέδες ήπιαμε και τσίπουρα. Νάμαστε καλά και του χρόνου...