Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Παρουσίαση του βιβλίου μου «Ο Αόρατος Πολ» στο ιστολόγιο της Τέρα Άμου

Αφού δεν το έκανα εγώ.το έκανε ο Νίκος Διακογιάννης ο συγγραφέας του βιβλίου Τέρα άμμου στο ομώνυμο ιστολόγιο. Δείτε πρώτα εδώ δίπλα το βίντεο που ετοίμασε αφού δεν κατάφερα να το βάλω στην ανάρτηση.

Τον ευχαριστώ πολύ και του εύχομαι κάθε επιτυχία
Από το
http://tera-amou.pblogs.gr/

Ο Αόρατος Πολ, Γιώτα Φώτου


Σήμερα, για δεύτερη φορά, περνάει από το ιστολόγιό μας η συγγραφέας Γιώτα Φώτου, και θα μιλήσουμε για το βιβλίο "Ο Αόρατος Πολ, που ανήκει στη σειρά της λογοτεχνίας για παιδιά και κυκλοφορείται υπό τη στέγη των εκδόσεων Ψυχογιός, Γιορτές έρχονται, όλοι λίγο πολύ θα περάσουμε από ένα βιβλιοπωλείο, οπότε όσοι βιβλιόφιλοι νονοί, θείοι και γονείς σπεύσατε (αρχές Δεκέμβρη το ιστολόγιο θα προτείνει είκοσι τίτλους για παιδιά από 6 έως 12 ετών). Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε ακόμη ένα βιβλίο της συγγραφέως.

Η ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ γεννήθηκε στο Δροσάτο Καρδίτσας και μεγάλωσε στη Λάρισα όπου σπούδασε αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Μένει και σήμερα στη Λάρισα όπου εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών αγοριών. Από το 2002 εκδίδονται βιβλία της που αφορούν στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Δύο από αυτά. Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛ και ΜΙΑ ΚΑΡΦΙΤΣΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ βραβεύτηκαν από τη Γ.Λ.Σ., ενώ το πρώτο επιλέχθηκε στα δεκαπέντε επικρατέστερα για τα κρατικά βραβεία του 2006. ΤΑ ΒΙΟΛΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΔΡΑΣ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα για ενηλίκους, η υπόθεση του οποίου εκτυλίσσεται στον τόπο καταγωγής της, γεγονός το οποίο την ώθησε, κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου, να προσεγγίσει τις ρίζες της και να αντλήσει από αυτές.

Εξώφυλλο: Έντονα χρώματα, θεματική που εμπεριέχει τόσο το συναίσθημα ενός παιδιού μεταναστών σε μια ξένη χώρα όσο και ορισμένες στιγμές από τη ζωή του σ' αυτήν. Η συνύπαρξη πολυκατοικιών και παλιότερων δειγμάτων αρχιτεκτονικής ενδυναμώνουν το μήνυμα που θέλει να περάσει το βιβλίο.
Τίτλος: Το επίθετο "αόρατος", γραμμένο με κεφαλαίο δηλώνει ότι η λέξη έχει ουσιαστικοποιηθεί. Από μόνη της φέρνει στο μυαλό το έργο "Ο αόρατος άνθρωπος", οπότε έχει κεντρίσει άμεσα τον αναγνώστη που το κρατά ανά χείρας. Όσο για την ορθογραφία του ξένου ονόματος "Πολ" με όμικρον και όχι με ωμέγα, όπως θα περιμέναμε εμείς οι κάπως παλαιότεροι, μην εκπλήσσεστε. (Πλείστες άλλες λέξεις, ακόμη και ελληνικές, έχουν υποστεί αλλαγές σε σημείο να μη ξέρουμε ούτε εμείς οι δάσκαλοι τι να πούμε στα παιδιά!)
βιβλίο - αντικείμενο: Οι εκδόσεις Ψυχογιός επιλέγουν λευκότερο χαρτί για τη σειρά της παιδικής λογοτεχνίας κι έχουν δώσει το όνομα ενός φρούτου σε κάθε ηλικιακή ομάδα όπου απευθύνονται: φραουλίτσα, βατόμουρο, λωτός, ξινόμηλο. Το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στην τελευταία κατηγορία και απευθύνεται σε αναγνώστες από 11 ετών και άνω. Η εικονογράφηση συναντάται σε λίγες μόνο σελίδες και είναι ασπρόμαυρη με απλές, λιτές γραμμές, θα έλεγε κανείς σε σημείο να προσομοιάζει με εκείνη ενός παιδιού των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου
βιβλίο - κείμενο: μεγαλογράμματη, "στρογγυλή" γραμματοσειρά, ξεκούραστη, χωρίς αρχιγράμματα στην αρχή κάθε κεφαλαίου.
αφιερώνεται: στον Παύλο.
τιμή: 5 :o) 8.00 ευρώ (όμως με την έκπτωση 10% στα μεγάλα βιβλιοπωλεία πέφτει στα 7.20). σελίδες 175.
Σ τ α Ε ν δ ό τ ε ρ α Τ η ς Γ ρ α φ ή ς
Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Αλ, ένα παιδί περίπου δέκα ετών από την Αλβανία που έρχεται, όπως χιλιάδες άλλοι, στην πατρίδα μας για να βρει μια καλύτερη ζωή. Το βιβλίο ανοίγει με σκηνές από την παιδική ηλικία τουτ Άλ, εικόνες οικογενειακής ευτυχίας μέσα σε μουντές, φτωχικές πόλεις και κωμοπόλεις της γείτονος. Διάχυτη όμως είναι η ανεμελιά, η χαρά που δε χρειάζεται υλικά μέσα για να φτάσει στο ζενίθ της. Αρκεί μια μηλιά στον κήπο, η γιαγιά Ρόζα, δυο καλοί φίλοι, δυο κατσικάκια και μερικές κότες. Η σκηνή μάλιστα όπου ο αναγνώστης μαθαίνει για το σπιτάκι με τα λουλούδια και το νάιλον που τοποθετούσαν από επάνω σαν στέγη είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, προσφέρει αυτομάτως και δικές μας αναδρομές στα χρόνια που αλωνίζαμε τις γειτονιές και είχαμε πάντα έναν ιππότη πρόχειρο στο τσεπάκι μας και μια πριγκίπισσα αιχμάλωτη ενός κακού δράκου.
Πρώτος σταθμός για τον Αλ και την οικογένεια του είναι το χωριό Καλή κοντά στην Έδεσσα, όπου θα φοιτήσει σε τμήμα ένταξης προκειμένου να μάθει όσο το δυνατόν αρτιότερα την ελληνική γλώσσα και να μπορέσει έπειτα να παρακολουθήσει ως κανονικό πλέον μέλος την ύλη της τετάρτης τάξης του Δημοτικού. Εκεί θα συναντήσειέναν καλό δάσκαλο και σε διάστημα τριών περίπου μηνών η πρόοδος του παιδιού είναι σημαντική. Τότε όμως είναι η περίοδος που τον πληροφορεί ο πατέρας του ότι θα πρέπει να μετακομίσουν και να πάνε στη Λάρισα, όπου οι συνθήκες ζωής τους θα βελτιωθούν. Στη Λάρισα αρχίζει να γκρεμίζεται σιγά σιγά ο κόσμος που ο Άλ είχε ήδη φτιάξει μες στο μυαλό του για το τι είναι νέα αυτή πατρίδα και ποιοι την κατοικούν. Στο σχολείο η δασκάλα είναι στρυφνή και αδιάφορη προς το νέο μαθητή, τα παιδιά δεν τον αποδέχονται, οι πρώτοι γονείς επισκέπτονται το σχολείο και υποδεικνύουν εκείνοι με ποιο μαθητή θα καθήσει το δικό τους παιδί.
Ο Αλ δεν το βάζει κάτω. Παρουσιάζεται από τη συγγραφέα σαν η ιδανική μορφή ενός παιδιού που παλεύει, έχοντας ανεξάντλητες πηγές θάρρους και υπομονής, σε σημείο να απορεί ο αναγνώστης με την ωριμότητα αυτή σε μια τέτοια ηλικία. Δεν είναι παρά λίγο καιρό μετά όταν ο Αλ, απογοητευμένος και κατηγορούμενος από τους συμμαθητές του για κλοπή, απαξιώνει ό, τι μέχρι πρότινος του έδινε χαρά, παραμελεί τα μαθήματά του και μένει μες στην τάξη αμέτοχος, κοιτάζοντας απλώς τον μεγάλο χάρτη της Ευρώπης. Εκεί ταξιδεύει νοερά, μαθαίνει όλες τις χώρες και τις πρωτεύουσες και τότε κάνει την εμφάνησή του ο Πολ, ένα παιδί συνομήλικο από την Πολωνία. Ποιος όμως είναι εν τέλει αυτός ο Πολ; Τι σχέση θα αναπτύξει με τον Αλ και πώς θα τον βοηθήσει σε σημείο που ούτε κι εκείνος θα το φανταζόταν; Και γιατί μια μέρα εντελώς απροειδοποίητα εξαφανίζεται;Οι σκηνές της τάξης, η κατηγορία για κλοπή, τα πόδια των περαστικών που διακρίνονται από το ημιυπόγειο, η συμμετοχή στους αγώνες δρόμου και η αποκάλυψη για τον Πολ θα σας καθηλώσουν!
Όλα αυτά θα τα ανακαλύψετε κι εσείς διαβάζοντας αυτό το βιβλίο.
Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο

Ο μικρός Αλ, ένα παιδί από την Αλβανία, φεύγει από την πατρίδα του και έρχεται να ζήσει με τους γονείς του στην Ελλάδα. Τα όνειρα και οι προσδοκίες του όμως γρήγορα γκρεμίζονται όταν αντιμετωπίζει την απόρριψη και την αδιαφορία των συμμαθητών και της δασκάλας του. Μόνος και απογοητευμένος, εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον ώσπου γνωρίζει ένα νέο φίλο, τον Πολ. Ποιος είναι όμως αυτός ο μυστηριώδης φίλος; Πού μένει; Γιατί δεν του δίνει κανείς σημασία εκτός από τον Αλ; Γιατί εξαφανίζεται έτσι ξαφνικά; Ένα θαυμάσιο μυθιστόρημα για τη διαφορετικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις.
Η πρώτη σελίδα του βιβλίου

Ένα από τα σκίτσα για τα γενέθλια του Αλ

Το εξώφυλλο σε καλειδοσκόπιο


Δείτε ολα τα βιβλία της συγγραφέως κάνοντας κλικ εδώ http://www.greekbooks.gr/web/main/results.aspx?title=%C3%83%C3%89%C3%99%C3%94%C3%81%20%C3%96%C3%99%C3%94%C3%8F%C3%95
Δείτε την βιβλιοπαρούσιαση για τα βιολιά της χαράδρας που έγινε από αυτό το ιστολόγιο κάνοντας κλικ εδώ http://tera-amou.pblogs.gr/2008/08/ta-biolia-ths-haradras.htmlΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟ ΝΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ

27 σχόλια:

Unknown είπε...

Γιώτα καταπληκτική παρουσίαση για ένα βιβλίο που το αξίζει. Συγχαρητήρια στον κ. Διακογιάννη. Προσπάθησα να μπω και στο δικό του ιστολόγιο και σήμερα και πριν από καιρό όταν διάβασα το βιβλίο του που μου σύστησες αλλά δεν τα κατάφερα.
Εκπληκτικό πραγματικά το βίντεο.

Unknown είπε...

Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον κ. Διακογιάννη για την παρουσίαση και σε σένα για το βιβλίο.
Μου κίνησε κι εμένα την περιέργεια το Τέρα Άμμου και θα το ψάξω.
Καλή εβδομάδα

Γιώτα Φώτου είπε...

Είδα τελικά ότι τα κατάφερες να γράψεις το κ. Διακογιάννη

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλησπέρα Σωκράτη. Ξέρεις εγώ που δεν τα πάω καλά με τον υπολογιστή εντυπωσιάστηκα από τη δουλειά. Το βίντεο το βρήκα καταπληκτικό.

Unknown είπε...

Καλημέρα.Την αξίζει ο αόρατοσ Πολ αυτή την παρουσίαση. Εγώ θεωρώ ότι η πλοκή και η εξέλιξη του βιβλίου είναι καταπληκτική και ανατρεπτική και πρέπει όλοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρώτα να το διαβάσουν και μετά τα παιδιά μας.

Unknown είπε...

Μπράβο στον κ. Διακογιάννη για την επιλογή της παρουσίασης. Έχω μπει πολλές φορές στο ιστολόγιό του. Κάνει σοβαρή δουλειά.

Unknown είπε...

Και επειδή πλησιάζουν τα χριστούγεννα και καλά λέει ο κ. Διακογιάννης όλοι χρειαζόμαστε δωρλακια για παιδιά. ¨εχεις να προτείνεις κάποια. Μήπως θα κυκλοφορήσει κάποιο δικό σου.

Γιώτα Φώτου είπε...

Γειά σου λίλιαν. Το βιβλίο πραγματικά διαβάζεται και από μικρόυς και από μεγάλους.

Γιώτα Φώτου είπε...

Οδοιπόρε θα κάνω προτάσεις για τις γιορτές σύντομα. Δικό μου βιβλίο περιμένω την Άνοιξη. Είναι ένα πασχαλιάτικο για μικρά παιδιά

clementine είπε...

Καλησπέρα Γιώτα μου,

Είναι γνωστό ότι ο Νικος κάνει καταπληκτικές παρουσιάσεις στο ιστολόγιό του. Μπράβο του και εύχομαι και το δευτερο βιβλίο να πάει πολύ καλά.... κοντεύει ο καιρός του....

Γιώτα Φώτου είπε...

Κλημεντίνη δεν είναι μόνο ότι διαβάζει σε βάθος κάθε βιβλίο, ότι τα γραπτά του έχουν ουσία αλλά εκείνο που με εντυπωσιάζει είναι ότι μπαίνει στον κόπο πέρα από σκαναρίσματα, μεταφορές φωτογραφιών κλπ να κάνει και βίντεο. ξέρεις εγώ που έχω άρνηση με τις νέες τεχνολογίες όλα αυτά τα βλέπω πολύ δύσκολα. Και για να λέμε την αλήθεια όση εξοικείωση και να έχει χρειάζονται ώρες για να τα κάνει. Ο αόρατος Πολ είχε κριτικές άριστες από άτομα που πραγματικά έχουν άποψη και λόγο, αλλά αυτό το πράγμα πρώτη φορά το είδα.

Unknown είπε...

Καιρός ήταν να γραφεί κάτι στο ιστολόγιο σου σχετικά με τον Αόρατο Πολ. Το έχω ξαναπεί ότι είναι από τα αγαπημένα μου. Θεωρώ ότι είναι από τα συγκλονιστικά βιβλία για το είδος και τη θεματολογία του.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.Χρησιμοποιούμε αυτόν τον καιρό στην τάξη τον Αόρατο Πολ σε ένα πρόγραμμα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης που εφαρμόζει το σχολείο. Θα ήθελα αν έχετε κάποια ιδέα για σχετικές δραστηριότητες να μου τις πειτε.
Νόνη

Γιώτα Φώτου είπε...

Μίσα σ’ ευχαριστώ πολύ.

Γιώτα Φώτου είπε...

Νόνη. έχω δει πρότζεκτ που ξεκινούν από το βιβλίο και συνεχίζουν με επέκταση σε γενικούς στόχους και συμπεράσματα σχετικά με τη διαπολιτισμική. έχω δει επίσης άλλα που χρησιμοποιούν την ανάγνωση και εμβάθυνση του βιβλίου σαν επιμέρους δραστηριότητα πάνω σε ένα σχέδιο εργασίας. Τι από τα δυο κάνετε;

Unknown είπε...

Πραγματικά πολύ ωραία παρουσίαση για ένα εξαιρετικό βιβλίο. Αγόρασα και το Η Βασιλική και η νεράιδα του νερού για ένα κοριτσάκι και της άρεσε πολύ.

Ανώνυμος είπε...

Ολόκληρο το σχολείο ανέλαβε ένα πρόγραμμα. Η τάξη μου συγκεκριμένα δουλέυει επάνω στο βιβλίο. Το διάβασαν τα παιδιά. το διηγήθηκαν, έγραψαν για τα συναισθήματα τους, την πιθανή συνέχεια στη ζωή του Αλ, κάναμε αφίσες και ζωγραφίες. Εκεί είμαστε.
Νόνη

Γιώτα Φώτου είπε...

Ομπρέλα σ' ευχαριστώ πολύ. Η Βασιλική πάει πολύ καλά από πωλήσεις.

Γιώτα Φώτου είπε...

Νόνη, πάρε μου τηλέφωνο στο 1ο δημοτικό σχολέιο λάρισας. Θα σου στείλω κάποιο υλικό που έχω.
Εντυπωσιακή ήταν μια εργασία που έκαναν παιδιά σχολείο δημιουργώντας κόμικς. Ο Πολ δεν είναι πολύ εύκολο να δραματοποιηθεί.
Μεθαύριο θα είμαι στη Δράμα για παρουσίαση των βιολιών , αλλά παράλληλα έχω και συνάντηση σε σχολείο όπου δούλεψαν πάνω στον αόρατο πολ και τη βασιλική. Θα δω τι έκαναν και εκείνα τα παιδιά΄
Φιλιά

Unknown είπε...

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Το βιβλίο δραματοποιείται με την παρεμβολή αφηγητή.
Καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις της Δράμας.

Unknown είπε...

Καλή επιτυχία κι από μένα στις παρουσιάσεις της Δράμας.
Στην Αθήνα έχεις κάποιο σχέδιο για παρουσίαση, ώσυε να γνωριστούμε κι από κοντά.

Γιώτα Φώτου είπε...

Μίσα,αν το θέτεις έτσι προφανώς γίνεται και θα ήθελα να το δω.

Γιώτα Φώτου είπε...

Ομπρέλα στην Αθήαν δεν έχω κανονίσει κάτι. Δεν το αποκλέιω όμως και αν γίνει οπωσδήποτε θα σε ενημερώσω

Unknown είπε...

Καλημέρα Καλό μήνα. Πώς πήγε η παρουσίαση στη Δράμα;

Γιώτα Φώτου είπε...

Σοφη η ππαρουσίαση στη δράμα ήταν μια από τις καλύτερες που εχουν γίνει. Περιμένω βίντεο και φωτογραφίες και θα τα ανεβάσω.
καλό μήνα

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα και από μένα, καλό και δημιουργικό χειμώνα να έχεις, Γιώτα. Περιμένω κι εγώ να δω τεκμήρια από τηνπαρουσίαση στη Δράμα.

Γιώτα Φώτου είπε...

Νίκο ας όψεται η κακή μου σχέση με την τεχνολογία. Θα μου στείλων βιντεοσκοπημένη την εκδήλωση που την έπαιξαν σε κάποιο κανάλι και θα την ανεβάσουν και σε μια σελίδα τους. Εγώ να την κάνω κομάτια για να τη βαλώ στο μπλογκ αποκλέιεται τα αγόρια μου να με βοηθήσουν πάλι αποκλείεται. να τη δούμε μέσω συνδέσμου ενδέχεται. Ακόμα κι οι φωτογραφίες δεν είναι πολύ καλές αλλά εγώ θα τις βάλω.Η επιτυχία αυτής της εκδήλωσης ήταν τέτοια που όταν εμφανίστηκε μια κοπέλα που τραγούδησε το τραγούδι του γάμου που αναφέρεται μέσα (ο βιολιστής ήταν κρυμένος, παρίστανε τον Κίτσο) εμένα με έπιασαν τα κλάματα (και δεν ήμουν η μόνη). Ευτυχώς όλοι κοιτούσαν προς την κοπέλα κι έτσι κάπως σώθηκα. Αυτά