Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Ο κονσερβοσυλλέκτης. Κυριάκος Μαργαρίτης

Από μέρες ήθελα να σας μιλήσω για ένα βιβλίο, ένα καινούριο βιβλίο υποτίθεται παιδικό. Λέω υποτίθεται γιατί εγώ το διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και το συνιστώ ανεπιφύλαχτα τόσο σε παιδιά άνω των δώδεκα όσο και σε μεγάλους.

Ο Κυριάκος Μαργαρίτης έχει την ηλικία των γιών μου. Είναι το άτομο που στα χρόνια που έρχονται θα μας απασχολήσει όλους, μικρούς και μεγάλους, αφού το ταλέντο του είναι έμφυτο και δεδομένο και το μέλλον εμπρός του. Διαβάστε το βιογραφικό του και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Βιογραφικό
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ γεννήθηκε στην Κύπρο το 1982. Είναι πτυχιούχος κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το μυθιστόρημά του Ο ΓΙΩΡΚΗΣ Ο ΚΑΡΠΑΣΙΤΗΣ τιμήθηκε με έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 1998, ενώ η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο ΜΙΚΡΟΙ ΕΡΩΤΙΚΟΙ ΘΡΗΝΟΙ απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη για το 2002 στην Κύπρο. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Ο ΚΟΝΣΕΡΒΟΣΥΛΛΕΚΤΗΣ, Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΥ, Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΛΕΔΟ, που έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας Κύπρου, ήταν στη βραχεία λίστα των υποψήφιων για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Μυθιστορήματος στην Ελλάδα και κέρδισε Εύφημη Μνεία Αστυνομικού Μυθιστορήματος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΟΛΑΚΑ, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΣΕΝΤΟΝΙΩΝ (Α΄ Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου) και Ο ΤΕΝΕΚΕΔΕΝΙΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ, ενώ ετοιμάζονται και άλλα βιβλία του συγγραφέα.
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο του συγγραφέα http://margaritis.psichogios.gr/

Είχα διαβάσει Τη Συμμορία του Τολέδο και Το χωριό των σεντονιών, είχα ακούσει στην εκδήλωση της ΓΣΛ πέρυσι τέτοιο καιρό την κριτική που του έκαναν για τον Κονσερβοσυλλέκτη (βραβεύτηκε εκείνη την ημέρα) και περίμενα την έκδοσή του. Πρωτότυπη σύλληψη για ένα καυτό θέμα, εκείνο της αποδοχής της διαφορετικότητας, τρυφερή αφήγηση, πλοκή που μαγνητίζει, ρέουσα γραφή και άψογη χρήση της νεοελληνικής γλώσσας. Ο Πιμ ο κονσερβοσυλλέκτης, χαρακτήρας που σε δένει από την πρώτη στιγμή, η παρέα των νεαρών άτομα που αντικατοπρίζουν την πραγματικότητα με την αδιαφορία και τη σκληρότητα της εφηβείας στην ανάγκη για επιβεβαίωση, η κοινωνία του χωριού προσηλωμένη στο προσωπικό συμφέρον. Ο εφηβικός έρωτας, αυτός που μπορεί να αγγίξει «περιθωριακούς» και «καθωσπρέπει» γίνεται κινητήρια δύναμη για δημιουργία αλλά και αρχή της καταστροφής.

Ο χώρος που εξελίσσεται ο μύθος μια κωμόπολη της Στερεάς Ελλάδας, ενδεχομένως φανταστική, δεν είμαι καλή στη γεωγραφία. Ο χρόνος αφορά μόνο δύο μέρες του Γενάρη του 1997. Δίνεται συγκεκριμένο περιστατικό από τη ζωή του Πιμ και αφήνεται κατά κάποιο τρόπο ανοιχτή η πορεία της ζωής του μετά από το περιστατικό αυτό.
Είναι από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει και εύχομαι στον Κυριάκο δύναμη για να συνεχίσει, επειδή η λογοτεχνία τον χρειάζεται.

Από το οπισθόφυλλο
Ο νεαρός Πιμ ήταν ένας πολύ συνηθισμένος ασυνήθιστος τύπος. Στα δεκάξι του ζούσε ολομόναχος σε ένα εγκαταλειμμένο αρχοντικό σπίτι, έφτιαχνε μουσική και την έβαζε σε κονσερβοκούτια. Δε μιλούσε πολύ. Κι όταν μιλούσε, έλεγε ξανά και ξανά τις λίγες λέξεις που ήξερε. Μέχρι που ερωτεύτηκε και έμαθε κι άλλη μια λέξη που σύντομα έγινε η αγαπημένη του. Ήταν η λέξη Νανά. Κι επειδή ο Πιμ είχε μάθει να φτιάχνει μουσική για ό,τι αγαπούσε, αποφάσισε να φτιάξει μουσική για τη Νανά. Πήρε ένα σαρδελοκούτι, το μεταμόρφωσε με μαεστρία και αποφάσισε να της το χαρίσει. Και τότε, ο κόσμος του ήρθε τα πάνω κάτω… Ένα μυθιστόρημα για τη διαφορετικότητα και την αγάπη, για όλα όσα χωρίζουν και ενώνουν τους ανθρώπους.

12 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλημέρα Γιώτα.
Το βιβλίο φαίνεται ενδιαφέρον. Χριστούγεννα έρχονται όλοι μας θέλουμε να κάνουμε κάποια δωράκια σε παιδιά. Ας ξέρουμε τουλάχιστον τι αγοράζουμε.

Unknown είπε...

Και μόνο ο πρωτότυπος τίτλος κινεί το ενδιαφέρον. Θα το διαβάσω.

Κυριάκος Μαργαρίτης είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ-ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, ΓΙΩΤΑ!
Όταν είπες ότι θα έκανες ανάρτηση γι' αυτό το κείμενο, νόμισα ότι θα έγραφες δυο λόγια -που και πάλι θα ήταν υπέροχο. Αλλά δεν είχα φανταστεί όλο αυτό -εξώφυλλα, οπισθόφυλλα, βιογραφικά. Σε υπερευχαριστώ.
Υ.Γ.Όποτε βλέπω αυτή τη φωτογραφία, συνειδητοποιώ ότι είναι λιγουλάκι τρομακτική. Αλλά το παφιακό φόντο είναι όλα τα λεφτά, έτσι;

Γιώτα Φώτου είπε...

Λίλιαν.Δες και τα άλλα βιβλία του Κυριάκου. Πραγματικά θα βγάλεις τις υποχρεώσεις των Χριστουγέννων αξιοπρεπώς.

Γιώτα Φώτου είπε...

Ompréla. Θα σου αρέσει στο υπόσχομαι.

Γιώτα Φώτου είπε...

Κυριάκο. Διάβασα το βιβλίο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Το εξώφυλλο είναι λίγο τραμακτικό, αλλά σε πληροφορώ ότι ακριβώς αυτή η εικόνα είναι που εντυπωσίασε τα παιδιά στο σχολείο όταν τους το έδειξα. Ξέρεις είναι η ηλικία των 10-12 που έλκονται από εικόνες που παρουσιάζουν κάποια σκοτεινά σημεία, μόνο και μόνο για να ξορκίσουν τους φόβους τους.
Σου εύχομαι πάντα επιτυχίες

Unknown είπε...

Καλημέρα. Συγχαρητήρια στο νεαρό συγγραφέα. Θεωρώ ότι ένα τέτοιο άτομο, για το οποίο η εφηβική ηλικία είναι πιο πρόσφατη μπορεί να γράψει από καρδιάς και πολύ περισσότερο κοντά στα παιδιά. Όσο κι αν φανεί περίεργο κι εγώ διαβάζω με ευχαρίστηση τα παιδιά, ακόμα κι εκείνα που απευθύνονται σε μικρότερα παιδιά.

Unknown είπε...

Αν καταλαβαίνω καλά δίνεται η διαφορετικότητα από μια ΄'αλλη σκοπιά. Χρήσιμο.

Γιώτα Φώτου είπε...

Σόφη εγώ, ίσως και λόγω επαγγέλματος βρίσκω καταφύγιο στα παιδικά βιβλία. Αν με ρωτήσουν ποιο είναι το αγαπημένο σου βιβλίο σε παιδικό θα αναφερθώ όχι σε ενηλίκων. Όσο για σένα, ε καλά μικρό κορίτσι είσαι ακόμα!

Γιώτα Φώτου είπε...

Ναι αγαπητέ συνάδερφε Μίσα. Το βιβλίο δίνει την έννοια της διαφορετικότητας μέσα από μια άλλη ματιά. Εκείνο το περσινό «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» ταιριάζει. Το αναφέρω γιατί ξέρω ότι έχεις το μυαλό σου στην υλοποίηση κάποιου εκπαιδευτικού πρότζεκτ.

Unknown είπε...

Ενδιαφέρουσα παρουσίαση.
Καλό σαββατοκύριακο.

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλό σαββατοκύριακό και σε σένα Σωκράτη.