Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Η Βασιλική και η νεράιδα του νερού στην Έδεσσα

Με την Έδεσσα έχω παλιές σχέσεις. Είχα πάει για εκδήλωση που αφορούσε στον Αόρατο Πολ, έγινε παρουσίαση των Βιολιών της Χαράδρας και φέτος το 6ο Δημοτικό Σχολείο με κάλεσε να παρευρεθώ σε εκδήλωση που έκανε η Δ και η Στ τάξη και αφορούσε στη δραματοποίηση της Βασιλικής. Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο μου αυτό εντάχτηκε από πολλά σχολεία σε περιβαλλοντικό πρόγραμμα σχετικά με το νερό, αφού μέσα από ένα παραμύθι τα παιδιά παίρνουν αφορμή για να ασχοληθούν με τον κύκλο, τη χρησιμότητα και τη δύναμη του νερού. Είναι ένα βιβλίο που μου χάρισε πολλές χαρές απλώνοντας εμπρός μου παιδικά όνειρα και χαμόγελα.Η πρόσκληση που έκαναν τα παιδιά ήταν πραγματικά πολύ έξυπνη, αφού τους έβαζε στη διαδικασία να ανακαλύψουν την ώρα και την ημερομηνία της εκδήλωσης.

Για τα σκηνικά και τις στολές τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί αφιέρωσαν ώρες. Εξάλλου δούλευαν στο πρόγραμμα αρκετούς μήνες στο ωράριο της ευέλικτης ζώνης.
Στο κείμενο έγινε μικρή διασκευή ώστε να γίνει θεατρικό. Τα παιδιά πήραν το ρόλο ηθοποιού, σκηνογράφου, σεναριογράφου και όλα αυτά τους εξασφάλισαν μια καταπληκτική εμπειρία, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους, την έκφραση και τη φαντασία


Οι εκπαιδευτικοί όλους αυτούς τους μήνες ήταν δίπλα τους. Νομίζω ότι όλα τα παιδιά εμπέδωσαν το θέμα του προγράμματος μέσα από μια ενδιαφέρουσα διδακτική προσέγγιση που εξασφάλισε πρώτα από όλα ώρες διασκέδασης και χαράς.


Και μέσα σ’ όλα έγινε και η μελοποίηση των ποιημάτων του βιβλίου (ροκ). Ο δάσκαλος έπαιζε κιθάρα, τα παιδιά τραγουδούσαν, το κοινό χειροκροτούσε. Στο τέλος με ...ανέκριναν και τους ...ανέκρινα ώστε να αναδειχτεί ο ρόλος του παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου.
Κρατάω αυτή την ανάμνηση στην καρδιά μου και στέλνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εκπαιδευτικούς και στα ίδια τα παιδιά με την υπόσχεση ότι θα τους επισκεφτώ και πάλι σύντομα.

9 σχόλια:

Μαριάνθη είπε...

Εσείς κ. Φώτου κρατάται την εκδήλωση και όσα ζήσατε με την παρουσίαση του βιβλίου στην καρδιά σας αλλά σίγουρα τα παιδιά θα τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή η εμπειρία των όσων έζησαν και όσων τους ενεύπνευσαν τα βιβλία σας με την συνδρομή και των δασκάλων τους.
Και αυτά κατά τη γνώμη μου που εισέπραξαν από τα βιβλία σας και τις δραστηριότητες για την παρουσίαση είναι πολυτιμότερα όλων όσων διδάχτηκαν τη χρονιά που μόλις τελειώνει στο σχολείο.
Να είστε καλά να προσφέρετε στα παιδικά μυαλουδάκια.
Και βέβαια αξίζουν συγχαρητήρια οι εμπνευσμένοι δάσκαλοί τους.

Unknown είπε...

Είναι γεγονός ότι η μάθηση επιτυγχάνεται καλύτερα μέσα από δραστηριότητες που κρατούν το ενδιαφέρον των παιδιών. Χαίρομαι που η παιδική λογοτεχία μπαίνει στα σχολεία με οποιαδήποτε αφορμή.

Γιώτα Φώτου είπε...

Συμφωνώ μαζί σου Μαριάνθη. Πριν λίγες μέρες συνάντησα μια παλιά μου μαθήτρια η οποία από όλα όσα τους είχα πριν δεκαπέντε χρόνια, το πρώτο που θυμήθηκε ήταν μια παράσταση που είχαμε τότε ανεβάσει σαν τάξη. Δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου, είπε.

Γιώτα Φώτου είπε...

Έτσι ακριβώς είναι Ρόζα. Σήμερα οι εκπαιδευτικοί εάν θέλουν έχουν τη δυνατότητα μέσα από το ωράριο της Ευέλικτης Ζώνης, τα νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία να εντάξουν τη λογοτεχνία στο σχολείο. Κι αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό.

Unknown είπε...

Έδεσσα, Θεσσαλονίκη! Όλο ταξιδάκια είσαι. Αλήθεια πώς τα πέρασες στην έκθεση;

Γιώτα Φώτου είπε...

Πέρασα καταπληκτικά Σόφη. Θα ήθελα να έμενα και την Κυριακή αλλά οικογενειακές υποχρεώσεις με ανάγκασαν να επιστρέψω. Ωστόσο είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ, να συναντήσω άτομα να παρακολουθήσω κάποιες παρουσιάσεις.
Του χρόνου με υγεία!

Νίκος Διακογιάννης είπε...

Μπράβο στα παιδιά και τους άξιους εκπαιδευτικούς που κοπιάζουν για να αφήσουν κάτι όμ ορφο στις ευαίσθητες ψυχές. πάντα τέτοια, Γιώτα μου!

Γιώτα Φώτου είπε...

καλημέρα Νίκο. τι θα γίνει; σκέφτεσαι να μας έρθεις στη Λάρισα;

Νίκος Διακογιάννης είπε...

Αν ήταν να έρθω, θα σε είχα ειδοποιήσει νωρίςώς όφειλα, ποτέ δε θα σε έφερνεν προεκπλήξεων. Πώς να ρθω όταν ξέρω ότι όλα μα όλα τα έξοδα θα είναιπάλι δικά μου; Όταν πλέον κατάλαβα πόσο στημένο είναι το παιχνίδι κι εγώ ήμουν απλώς ένα πιόνι ... τέλος πάντων. Μεγάλη ιστορία. Αν συζήτησες με τη Λένα θα έμαθες πολά υποθέτω. Θα μείνω στη Νίσυρο όλο τον Ιούνιο, τέλη Ιουλίου θα κάνω μια παρουσιάση εδώ αφού είναι η πατρίδα μου και ίσως τον Σεπτέμβριο στη Ρόδο. Μετά τέλος. Σε ευχαριστώ πάντως για την καλή σου διάθεση να βοηθήσεις κάπιον που προέρχεται από άλλον και δη μικρό εκδοτικό. Κάθε επιτυχία εύχομαι σε ό, τι κάνεις.