Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

4ο Φεστιβάλ Αφήγησης στον Όλυμπο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ
3 & 4 Ιουλίου 2009
Γόννοι & Καλλιπεύκη Λάρισας

Αφηγήσεις στις παρυφές του Ολύμπου και δίπλα στον αργυροδίνη Πηνειό
Ο Πηνειός, ποτάμι που διασχίζει και ποτίζει τη θεσσαλική γη, φτάνοντας στην κοιλάδα των Τεμπών, φιδογυρίζει και σιγοτραγουδά αιώνες τώρα μύθους για νεράιδες, νύμφες, θεές και θεούς του Ολύμπου που λούζονταν, καθρεφτίζονταν και ερωτοτροπούσαν στα νερά του. Ιστορίες της μυθολογίας αλλά και του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος τυλίγονται στο αδράχτι του χρόνου και συνεχίζουν να μαγεύουν την ψυχή του ανθρώπου. Τις όχθες του Πηνειού στην πλατανοσκέπαστη και γοητευτική κοιλάδα των Τεμπών διάλεξε για φέτος η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ Αφήγησης ως σημείο έναρξης του 4ου Φεστιβάλ. Την Παρασκευή στις 3 Ιουλίου 2009, στις 8 το βράδυ, στο θεατράκι που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού, γητευτές παραμυθάδες με λόγια του χτες, μαγεμένα από το χρόνο, θα μας ταξιδέψουν σε κόσμους αλλοτινούς για να επιστρέψουμε γοητευμένοι στο σήμερα πιο δυνατοί, αφού θα έχουμε βαφτισθεί στα νερά πανάρχαιων μύθων και θρύλων που εξακολουθούν σε πείσμα των καιρών να αναδύονται και να γίνονται γέφυρες επικοινωνίας για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Το Σάββατο, έλληνες και ξένοι παραμυθάδες, θα ανηφορήσουν στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, και σε υψόμετρο 1050 μέτρα θα ξεκουράσουν το βλέμμα τους στον καταπράσινο από σπαρτά «πυθμένα» της λίμνης «Ασκουρίς», που εδώ και χρόνια ονειρεύεται κι εύχεται να «ανοίξουν οι ουρανοί» και να πλημμυρίσει από νερά ξανά. Οι επισκέπτες μαζί τους θα διασχίσουν την Καλλιπεύκη, χωριό που επιμένει να διατηρεί τους φράχτες από ξύλα στις αυλές των παλαιών πετρόχτιστων σπιτιών και το απόγευμα στις 6, στην «Πατωμένη», σε ένα ξέφωτο του δάσους, ανάμεσα σε αγριολούλουδα όπως ο κόκκινος κρίνος και χαμοκέρασα θα δροσιστούν στα κρύα νερά της βρύσης και θα γευθούν τη μέθεξη που προσφέρουν μόνο τα παραμύθια. Ένα πλούσιο πρόγραμμα αφηγήσεων στην Καλλιπεύκη, στο Χωριό των μύθων και των παραμυθιών.
Το 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας(ΠΤΠΕ), ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης(Π.Ο.Φ.Α.), ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Καλλιπευκιωτών «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ» και το Σωματείο για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό του Κάτω Ολύμπου, Αν. Κισσάβου, Πηνειού και Τεμπών «ΔΡΥΑΣ», εκτός από τις αφηγήσεις, περιλαμβάνει και επιστημονικές ανακοινώσεις πανεπιστημιακών εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και δύο εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης(με δηλώσεις συμμετοχής). Συμμετέχουν οι καθηγητές: Χατζητάκη Χρυσούλα, Αν. Καθ. ΑΠΘ- Τριάντου Ιφιγένεια, Επίκ. Καθ. Παν. Ιωαννίνων-Βιδάλη Άννα, Επικ. Καθ. Π.Θ., Antony Nanson από το Bath Spa Univeristy.
Αφηγητές(σύγχρονοι και παραδοσιακοί παραμυθάδες): Εύη Γεροκώστα, Δημήτρης Προύσαλης, Λίλη Λαπρέλη, Kirsty Hartsiotis, Βάσω Μακρή, Ιωάννα Αντωνιάδου, Τάσος Πατούλιας, Νίκος Κλαρίσιος, Βασίλης Καραβιδές, Ανθή Θάνου, Παναγιώτης Κούλελης και το πολυφωνικό σύνολο «Πλειάδες».
Το απόγευμα του Σαββάτου, σε ειδική ζώνη θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες για παιδιά, με την ευθύνη του Επίκ. Καθ. του Π.Θ., Μαγουλιώτη Απόστολο.
Πληροφορίες: www.uth.gr
www.pofa.ece.uth.gr
τηλ. 24210 74996(Μανδράκης Π. Παν. Θεσσαλίας)6973331488 (Θ. Τσιαπλές, Πρόεδρος ΜΕΣΑΚ «Η ΠΑΤΩΜΕΝΗ»)

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ ενδιαφλερον ακούγεται. Κρίμα που είμαι μακριά.

Unknown είπε...

Δεν έχω ιδέα από φεστιβάλ αφήγησης. Γνωρίζω όμως την τοποθεσία. Η Πατωμένη είναι ένα καταπληκτικό μέρος.

Γιώτα Φώτου είπε...

Ευτυχώς ομπρέλα, γίνεται και κάποια εκδήλωση και για μας στην επαρχία.

Γιώτα Φώτου είπε...

Οδοιπόρε, κάνε τότε μια προσπάθεια. Θα είναι ευκαιρία να γνωριστούμε.