Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

"Η νεράιδα του νερού" συναντά τις νηρηίδες του Λούβρου

 Με την ευκαιρία της έκθεσης με τίτλο "Ευρώπη και Ελληνικοί μύθοι 16ος-19οσ αι." πινάκων που ήρθαν για λίγες μέρες στα μουσεία της Θεσσαλονίκης από το Λούβρο , η  ΠΕ Αν. Θεσσαλονίκης και η Λέσχη Ανάγνωσης Εκπαιδευτικών, ψυχή της οποίας είναι η συγγραφέας -εκπαιδευτικός Έλενα Αρτζανίδου υλοποιεί το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας  "Πάμε Τελλόγλειο με τη Δ/νση Π.Ε Αν. Θεσσαλονίκης να διαβάσουμε ιστορίες, να δράσουμε και να ταξιδέψουμε μέσα από εικόνες του Λούβρο. Κάθε εβδομάδα  ως το Γενάρη η Έλενα Αρτζανίδου σχεδιάζει και παρουσιάζει στη λέσχη αναγνωσης και στη συνέχεια σε ομάδα μαθητών που επισκέπτεται το μουσείο, φιλαναγνωστικες δράσεις  που αφορούν ένα παιδικό βιβλίο. Το βιβλίο συνδέεται με πίνακα που έχει σχετικό θέμα.

Αυτή την εβδομάδα επιλέχτηκε το βιβλίο μου "Η Βασιλική και η νεράιδα του νερού" και συνδέθηκε με τον πινακα "Η πομπή του Ποσειδωνα με συνοδεία Νηρηίδων και Τρίτωνες" του Pipi . Τον πίνακα παρουσίασε  η υπέυθυνη του Τελλογλείου Χριστίνα Τσαγκάλια.

 Είχα την ευτυχία να είμαι καλεσμένη της λέσχης των εκπαιδευτικών τη Δευτέρα 22-10-2012 στη συνάντηση όπου η  Έλενα Αρτζανίδου παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων που η ίδια είχε σχεδιάσει και αφορούσε στο βιβλίο μου και εγώ είχα την ευκαιρία να έχω μαζί τους μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση.
 Στη συνέχεια την επομένη ημέρα τη Τρίτη 23-10-2012 μαζί με την Έλενα συναντήσαμε τα παιδιά της Β τάξης του 88ου Δημ. Σχολείου Θεσσαλονίκης που αρχικά γνώρισαν τη Βασιλική και τη νεράιδα του νερού μέσα από όσα καταπληκτικά είχε σχεδιάσει η Έλενα και στη συνέχεια συζήτησαν μαζί μου για τα βιβλία και τις εμπειρίες τους. Πρέπει να συγχαρώ από εδώ τη δασκάλα τους Σμαρώ για τη σοβαρη δουλειά που αφορά τη φιλαναγνωσία η οποία έγινε και γίνεται μέσα στην τάξη. Ευχάριστη έκπληξη ήταν ότι τα ιδια παιδιά είχαν αρχίσει τη σχολική τους χρονιά με ένα άλλο βιβλίο μου Τις διακοπές της Γαβριέλας που εχει για θέμα την ίδια τη φιλαναγνωσία.
Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε όλοι μαζί την έκθεση και η Χριστίνα Τσαγκάλια, εκτός από το έργο με το οποίο συνδέθηκε το βιβλίο, επικεντρώθηκε σε άλλους τρειςσχετικούς πίνακες.
Οι μικροί μαθητές είχαν έτσι την ευκαιρία να δουν διαφορετικές μορφές τέχνης, να συνδέσουν τη λογοτεχνία με τα εικαστικά και όλα αυτά μέσα σε κλίμα παιχνιδιού, χαράς και ευφορίας.
Το μουσείο, όπως και τα υπόλοιπα της Θεσσαλονίκης κατακλύζεται αυτές τις μέρες από μαθητές και πολίτες που σπεύδουν να θαυμάσουν πίνακες που ήρθαν από το Λούβρο.
Είναι  πλέον γνωστό σε όλους ότι η Δ/νση ΠΕ Αν. Θεσσαλονίκης έχει να παρουσιάσει σοβαρό έργο που αφορά στο παιδικό βιβλίο τόσο με τη λέσχη ανάγνωσης και τις δράσεις στα σχολεία όσο και με το ιστολόγιο "Βιβλία και Βιβλιοφιλία" http://filanagnosiaprogram.blogspot.gr/ το οποίο βραβεύτηκε απ΄τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου τον Απρίλιο του 2012 και έρχεται αρωγός όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς της Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλους ανά την Ελλάδα.
 Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου την Έλενα Αρτζανίδου, τη Δ/νση Π Ε Αν. Θεσσαλονίκης και το Τελλόγλειο Μουσείο για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και τη καταπληκτική όσο και συγκινητική εμπειρία που μου έδωσαν. Τους εύχομαι καλή δύναμη να συνεχίσουν το έργο τους.

2 σχόλια:

smaro daramila είπε...

Κυρία Φώτου, εγώ προσωπικά αλλά και τα παιδιά της τάξης μου θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την πολύ ευχάριστη έκπληξη να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και να σας γνωρίσουμε από κοντά. Τα παιδιά πραγματικά ενθουσιάστηκαν.
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Σμαρώ Δαραμήλα
και τα παιδιά του Β2
του 88ου ΔΣ Θεσσαλονίκης

Γιώτα Φώτου είπε...

Σμαρώ δική μου ήταν η χαρά. Πολλές οι εκδηλώσεις στις οποίες έχω παραστεί με αφορμή τα βιβλία μου τα τελευταία δε΄κα χρόνια, αλλά αυτή ήταν πολύ ιδιαίτερη. Θα την έχω για όλη μου τη ζωή στη μνήμη μου. Ε! Δεν πιστεύω ότι θα έρχονται έυκολα πίνακες από το Λούβρο! Να μου χαιρετήσεις τα παιδιά και ελπίζω με την πρώτη ευκαιρία να τα ξαναπούμε.
Σ' ευχαριστώ πολύ για όλα.