Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Κυπρίων λογοτεχνικά έργα




 
Δυο μηνες νωρίτερα, με πρόσκληση του βιβλιοπωλείου Rivergate, έκανα ένα ταξίδι στην Κύπρο με σκοπό να συμμετέχω σε εκδηλώσεις φιλαναγνωσίας διοργανωτές των οποίων εκτός από το βιβλιοπωλείο ήταν το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου και κάποιοι ιδιωτικοί φορείς. Πέρα από τη χαρά που μου πρόσφεραν οι επισκέψεις μου σε σχολεία και η συμμετοχή μου με εισηγήσεις σε ημερίδα εκπαιδευτικών, είχα επιπλέον την τύχη να γνωρίσω αξιόλογα άτομα των οποίων βιβλία παρουσιάζονται παρακάτω. Έυχομαι σε όλους καλή δύναμη για συνέχεια.

Γράμμα από τον ουρανό
Κώστας Κατσώνης
Πάργα, 2006



Η μοναξιά, τα αποτελέσματα  ενός άδικου πολέμου,  η διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο έρωτας, η αγωνία ενός μέτοικου είναι κάποια από τα θέματα που θίγονται με το βιβλίο του Κώστα Κατσώνη. Κείμενα που ασχολούνται με το βάθος της ανθρώπινης ψυχής και εγείρουν με την ανάγνωσή τους έντονο προβληματισμό και  συναισθηματική φόρτιση. Ο κοφτός λόγος, άκρως λογοτεχνικός αλλά  απαλλαγμένος από περιττές φιοριτούρες και στολίδια, η άψογή γλώσσα, το πλούσιο λεξιλόγιο και το ιδιαίτερο ύφος του συγγραφέα  κάνουν την ανάγνωση απολαυστική.
 

Ο Κώστας Κατσώνης γεννήθηκε στην Αραδίππου, σπούδασε παιδαγωγικά και φιλοσοφικά ενώ στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πάνω στην παιδική και νεανική λογοτεχνία. Είναι πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου και το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο με βιβλία ποίησης, παιδικής λογοτεχνίας, διηγήματα για μεγάλους, δοκίμια κ. α. 


Οι αργοναύτες του χρόνου
Άννα Κουππάνου
Κέδρος 2009

 






Το παρελθόν ενώνει με περίεργο τρόπο δυο εφήβους, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που ζουν σε διαφορετικές χώρες.  Όταν συναντώνται  αναλαμβάνουν να εξιχνιάσουν μια ιστορία που τους αφορά άμεσα και αγωνίζονται να σώσουν την ανθρωπότητα από επικείμενη καταστροφή. Οι Αργοναύτες, ο Μέγας Μάγιστρος και  επικίνδυνοι Ερευνητές  γίνονται ήρωες  του βιβλίου της  Άννας Κουππάνου. Πλήθος ιστορικών και πραγματολογικών στοιχείων μπλέκουν με τη φαντασία για να δημιουργηθεί ένα απολαυστικό μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά γεμάτο δράση, περιπέτεια και μυστήριο.  Το βιβλίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου 2010.

Η Άννα Κουππάνου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1979. Είναι εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και στην ψυχολογία. Διηγήματά της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά.



Το χαμόγελο της Σεμέλης 
Μαρίνα Καδή- Μιχαηλίδου
Πολιτιστικό Ίδρυμα  Τραπέζης Κύπρου 2011



Ένα καλογραμμένο βιβλίο   για παιδιά που αφορά  στην αγάπη και την αξία της προσφοράς  και παράπλευρα αγγίζει  θέματα όπως αυτό της αυτονομίας και της αυτοδιαχείρισης των προβλημάτων του παιδιού. Μια ρεαλιστική ιστορία τοποθετημένη στη σύγχρονη εποχή, όπου το κάθε παιδί μπορεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του, τα όνειρα, τις προσδοκίες, τα προβλήματα  και την καθημερινότητά του. Η Σεμέλη θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε σημερινό παιδί.   Ένα απολαυστικό κείμενο που περιγράφει και κωδικοποιεί αφήνοντας το μικρό αναγνώστη να βγάλει αβίαστα τα δικά του συμπεράσματα. 

Η Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Cornell, όπου απέκτησε διδακτορικό στη διαχείριση φυσικών πόρων, με έμφαση στην κοινωνική διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος. Σήμερα γράφει ιστορίες για παιδιά, που αγγίζουν διάφορα κοινωνικά και περιβαλλοντικά και θέματα. Για τα βιβλία της έχει βραβευτεί από διαφόρους φορείς.


Το μαγικό φίλτρο
Τούλα Κακουλλή
Power Publishing Ltd  2012


Ένα θεατρικό έργο για παιδιά που διαθέτει όλα όσα στοιχεία  χρειάζονται για να χαρακτηριστεί σαν επιτυχημένο. Δράση, χιούμορ, ενδιαφέρουσα πλοκή και απολαυστικοί διάλογοι  διατρέχουν το κείμενο, ενώ το θέμα έχει σχέση με τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να σχετισθεί μαζί τους. Το μαγικό φίλτρο που δίνει η εκπρόσωπος του κακού στους ήρωες  υπόσχεται να λύσει προβλήματα και να φέρει την ευτυχία. Οι ήρωες είναι σκύλοι και μέσα από τη δική τους ξεχωριστή κοινωνία η Τούλα Κακουλλή  καταφέρνει να περάσει πολλά μηνύματα και παράλληλα να διασκεδάσει τα παιδιά.
Η Τούλα Κακουλλή γεννήθηκε στη Χώρα, την παλιά Λευκωσία, τον Ιούλη του 1943. Σπούδασε δημοσιογραφία και δούλεψε στον Τύπο αρκετά χρόνια.  Έχει εκδώσει 38 βιβλία με μεγάλη έμφαση στο θέατρο και την παιδική λογοτεχνία, και έχει κερδίσει 17 λογοτεχνικά βραβεία τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Αρκετά αποσπάσματα από τα έργα της έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες. Πολλά θεατρικά της έργα έχουν ανεβαστεί με επιτυχία από σκηνής, και στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από διάφορους συνθέτες.


Σταγόνες στιγμής
Όλγα Ρουβήμ
Εκδ. Ηλία Επιφανίου, 2014



 

Με  δυνατές λέξεις  και φράσεις που συμπυκνώνουν νοήματα η συγγραφέας εξασφαλίζει «απολαυστικές στιγμές»  με τα 32 ανεξάρτητα κείμενα, ποιήματα, διηγήματα ή χρονογραφήματα που μιλούν κατευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη και αφορούν σε θέματα που αγγίζουν βαθιά τον καθένα.  
Η Όλγα Ρουβήμ γεννήθηκε στα Λύμπια το 1971. Σπούδασε στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο στον κλάδο των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Από το 1996 εργάζεται στη CYTA, στο Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού. Έχει εκδώσει βιβλία για μικρούς και μεγάλους και τιμήθηκε με το β’ βραβείο για συγγραφή παραμυθιού στον 26ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2007)



Δεν υπάρχουν σχόλια: