Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Όστρακο στα μαλλιά. Μερκούριος Αυτζής.

Το έχουν εντάξει στη νεάνική λογοτεχνία. Αφορά σε εφήβους και ενήλικες.
Το «Όστρακο στα μαλλιά» του Μερκούριου Αυτζή είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Πριν γράψω ότι άλλο πρέπει να συγχαρώ το συγγραφέα για τη συγκέντρωση του υλικού που από ότι καταλαβαίνω πρέπει να του στοιχισε ιδιαίτερα σε κόπο και χρόνο. Τόσο τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρεται, όσο και τα πραγματολογικά και γεωγραφικά στοιχεία δίνονται με συνέπεια και καθιστούν το έργο ανεκτίμητης αξίας, αφού μέσα από αυτό περνά ολόκληρη η ιστορία της Μακεδονίας από τη νεολιθική εποχή ως σήμερα. Προσωπικά θαυμάζω τους ανθρώπους που μπαίνουν σε βαθιά νερά, θαυμάζω το μεράκι τους, την υπευθυνότητα και την υπομονή. Φαντάζομαι ότι ο Μερκούριος Αυτζής διέθεσε παραπάνω από δυο χρόνια για τη συγκέντρωση του υλικού και τη μελέτη σχετικής βιβλιογραφίας, πριν ξεκινήσει τη μυθοπλασία. Το αποτέλεσμα εκλπηκτικό
Τέσσερις κοπέλες η Φίλιννα,η Βεριννώ, η Χρυσαυγή και η Αυγή κινούνται στον ίδιο χώρο αλλά σε τέσσερις διαφορετικές εποχές, Νεολιθική (5450π.Χ.), εποχή του Φιλίππου Β (360), Μακεδονικοί Αγώνες(1900) και συγχρονή. Κοινός συνδετικός κρίκος το θαλασσινό όστρακο. Η ζωή των τεσσάρων αυτών κοριτσιών αποδεικνύει ότι ίδια είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους σ’ όλες τις εποχές. Σε άλλο επίπεδο ίσως αλλά ίδια.
Καθαρή γραφή, ιστορική εγκυρότητα, δυνατοί ήρωες, ζωντανές εικόνες χαρακτηρίζουν το βιβλίο, ένα βιβλίο που πρέπει να προστεθεί σε κάθε σχολική βιβλιοθήκη και θα μαγνητίσει τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους.

Από το οπισθόφυλλο
Ένα θαλάσσιο όστρακο σημαδεύει άλλοτε με τραγικές συνέπειες κι άλλοτε καλότυχα τη ζωή τεσσάρων κοριτσιών που έζησαν στον ίδιο τόπο αλλά σε τελείως διαφορετικές ιστορικές εποχές. Η Φίλιννα, κορίτσι της νεολιθικής εποχής, η Βεριννώ, βοσκοπούλα στα χρόνια του Φιλίππου Β΄, η Χρυσαυγή, κόρη ψαρά στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα και η Αυγή, μια σύγχρονη κοπέλα, θα γνωρίσουν τα ερωτικά παιχνίδια, τις μάχες, τον πόλεμο, το μίσος, την αγάπη και τη δύναμη της μοίρας. Ένα μυθιστόρημα σπονδυλωτό που περιγράφει την καθημερινότητα στη Μακεδονία από τα Αρχαία Χρόνια μέχρι τις μέρες μας και υμνεί τη ζωή, τον έρωτα, αλλά και τον αγώνα για επιβίωση και πρόοδο.
Βιογραφικό
Ο ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ γεννήθηκε στην Ξεχασμένη Ημαθίας. Σπούδασε παιδαγωγικά και θέατρο. Μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα γενικής αγωγής στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και είναι κάτοχος μάστερ λογοτεχνίας. Από το 1987 εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Την οχταετία 1997-2005 ασχολήθηκε με το παιδικό θέατρο ως εμψυχωτής στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Μάνδρας Αττικής. Το 1994 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία για παιδιά με το ανέκδοτο θεατρικό έργο "Αν τα παιδιά έχτιζαν το αύριο", κερδίζοντας εύφημη μνεία από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Συνολικά μέχρι τώρα έχει τιμηθεί τρεις φορές. Κείμενα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, καθώς και στο βιβλίο "Η Γλώσσα μου" της τετάρτης τάξης του Δημοτικού. Μετέχει ενεργά στον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελλ. Τμήμα της IBBY) από το 1998 και από το 2002 εκλέγεται ως σύμβουλος και έφορος στο Δ.Σ. αυτού.
Επισκεφτείτε το ιστολόγιο του συγγραφέα http://merkouriosaytzis.psichogios.gr/
Και επειδή έρχονται Χριστούγεννα προτείνω στα παιδιά και το νέο βιβλίο του Μερκούριου Αυτζή που έχει τον τίτλο «Τα Χριστούγεννα του Αλήτη». Το διάβασα στα παιδιά του σχολείου και το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον.
Μέσα από μια τρυφερή ιστορία και μέσα στο γιορτινό κλίμα των ημερών προωθεί μυνήματα που αφορούν όλους.
Εύχομαι στον συνάδερφο Μερκούρη τον οποίο γνώρισα για λίγο το καλοκαίρι στην έκθεση Θεσσαλονίκης να είναι πάντα δημιουργικός και στα βιβλία του να είναι καλοτάξιδα.



10 σχόλια:

Unknown είπε...

Κι αυτή η πρόταση πολύ καλή ιδίως για μένα που μου αρέσουν τα ιστορικά.

Γιώτα Φώτου είπε...

Ξέρω ότι σου αρέσουν τα ιστορικά μυθιστορήματα. αυτό είναι κάτι ιδιαίτερο. Σου το συνιστώ ανεπιφύλαχτα.

Unknown είπε...

Καλημέρα Γιώτα. Πολύ καλή η προσπάθειά σου για βιβλιοπαρουσιάσεις. Μας είναι χρήσιμη. Το βιβλίο του κ. Αυτζή μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.

Ανώνυμος είπε...

Το γνωρίζω αυτό το βιβλίο και πραγματικά το βρήκα αξιόλογο. Είναι κάτι παραπάνω από μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας έχει κάνει πολύ σοβαρή δουλειά. Είναι όμως για μεγάλα παιδιά και δεν είναι κατάλληλο για δημοτικό λόγω της έητασης και των πολλών πληροφοριών.
Νόνη Τρ.

Γιώτα Φώτου είπε...

Οδοιπόρε γειά σου. Το κόνσεπτ για τις βιβλιοπαρουσιάσεις το πήρα από τα άλλα ιστολόγια τόσο των συγγραφέων του Ψυχογιού, όσο και της Τέρα άμου. Δυσκολεύομαι να κάνω βιβλιοπαρουσιάσεις για ενηλίκους, δεν έχω εμπιστοσύνη στην προσωπική μου άποψη, αλλά όσον αφορά στα εφηβικά και παιδικά νομίζω ότι μπορώ να πάρω την ευθύνη για προτάσεις. Τόσα χρόνια ασχολούμαι με αυτά.

Γιώτα Φώτου είπε...

Νόνη σίγουρα είναι για μεγάλα παιδιά. Εγώ όμως το έδωσα σε παιδιά της έκτης, υπάρχουν κάποιοι, ας μου επιτραπεί η ονομασία, έμπειροι αναγνώστες και στην ηλικία αυτή.

ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ είπε...

Είναι ιδιαίτερα τιμητικό να ασχολούνται με το έργο σου άνθρωποι και μάλιστα συγγραφείς όπως η Γιώτα Φώτα, κολακευτικό δε και συγκινητικό όταν οι άνθρωποι αυτοί μιλούν με αυτά τα λόγια για το δημιούργημά σου.
Γιώτα μου σ' ευχαριστώ πολύ!
Σ' ευχαριστώ για το χρόνο από τον πολύτιμό σου που αφιέρωσες και κόπο και φαιά οτσία όχι για να κάνεις ένα απλό σχόλιο αλλά για να σταθείς με τόση υπευθυνότητα και σοβαρότητα απέναντί του και να αφιερώσεις ολόκληρη σελίδα στο ιστολόγιό σου... Ομολογώ πως δεν ήταν εύκολη υπόθεση η συγγραφή αυτού του έργου ΤΟΥ ΟΣΤΡΑΚΟΥ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ. Συνολικά για τη συγκομιδή, καταγραφή, μελέτη, ταξινόμηση, αξιολόγηση των στοιχείων (ιστορικών, λαογραφικών, πραγματολογικών και γεωγραφικών), καθώς και την πλοκή τους στο μύθο διέθεσα οχτώ (8) χρόνια. (Έναρξη: Καλοκαίρι του 1998, τελευταία διόρθωση: Καλοκαίρι του 2006, έκδοση: Μάρτιος 2008).
Και πάλι σ' ευχαριστώ!
Και μία παράκληση: Οι αναγνώστες/επισκέπτες σου μπορούν να βρουν στοιχεία του βιβλίου και στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός αλλά και στο προσωπικό μου ιστολόγιο http://merkouriosaytzis.psichogios.gr

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλησπέρα Μερκούρη. Δεν ξόδεψα ούτε χρόνο, ούτε φαιά ουσία. Τα βιβλία σου τα διάβασα ούτως ή άλλως ανάμεσα σε άλλα παιδικά όπως ακριβώς έκανα και πέρυσι και πρόπερσι όταν δεν είχα ιστολόγιο. Πρώτον γιατί θέλω να διαβάζω και δεύτερον γιατί έχω χρέος απέναντι στα παιδιά και τους γονείς να ξέρω ποια βιβλία θα τους προτείνω. Παρακολουθώ το έργο σου από χρόνια. Μάλιστα πέρυσι που ήρθες στη Λάρισα η μια από τις τάξεις που είδες στον πολιτιστικό οργανισμό ήταν από το σχολείο όπου είμαι διευθύντρια.
Οχτώ χρόνια είναι πολλά άρα το όστρακο το αντιμετωπίζεις σαν σταθμό στην καριέρα σου. Χαλάλι οι κόποι σου γιατί μπορείς να σταθείς πλέον απέναντί του με το κεφάλι ψηλά. Κι αυτό για μένα είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για τον συγγραφέα. Συγχαρητήρια για μια ακόμα φορά. Το ιστολόγιο σου το έχω ήδη προτείνει στην ανάρτησή μου και καλώ κι από δω τους φίλους γνωστούς και αγνώστους που μπαίνουν στο δικό μου να το δουν.

ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ είπε...

Δε βρίσκω λόγια να σ' ευχαριστήσω... Ίσως προς το παρόν καλύτερη είναι σιωπή!
Επιφυλάσομαι!
Μερκούρης

Βιβλιοπούλα είπε...

Ένα από τα αγαπημένα μου νεανικά βιβλία της Ελληνικής βιβλιοπαραγωγής! Συγχαρητήρια στο συγγραφέα! Το λάτρεψα άπό την πρώτη έως και την τελευταία σελίδα!