Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Κρατικά βραβεία παιδικής λογοτεχνίας

Στη βραχεία λίστα μπήκα πάλι, βραβείο δεν πήρα πάλι!
Ας είναι!
Ωστόσο χαίρομαι! Χαίρομαι πολύ. Τι καλύτερο θα μπορούσα να περιμένω;
Το γεγονός είναι ότι το βιβλίο μου με τίτλο «Μια καρφίτσα και δυο αυτοκίνητα» (αστυνομικό μυθιστόρημα για παιδιά πάνω από 11)είναι ανάμεσα στα δεκαπέντε και νοιώθω περήφανη γιαυτό. Και οπωσδήποτε ευχαριστώ την επιτροπή για την ευχάριστη έκλπηξη.
Μπορείτε λοιπόν φίλοι μου να χαρείτε κι εσείς μαζί μου.
Να συγχαρώ λοιπόν τους νικητές και να σας δώσω αναλυτικά στοιχεία.

Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού βιβλίου απονέμεται εξ ημισείας και κατά πλειοψηφία στην κα Λίτσα Ψαραύτη για το βιβλίο με τίτλο «Η σπηλιά της γοργόνας» εκδ. Πατάκης και στον κο Βασίλη Παπαθεοδώρου για το βιβλίο με τίτλο «Χνότα στο τζάμι», εκδ. Κέδρος.

Ο βραχύς κατάλογος παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων (δημοσιευμένων το έτος 2007 και κατατεθειμένων εμπρόθεσμα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας), από τον οποίο επελέγησαν τα ανωτέρω βραβεία είναι ο ακόλουθος:
1) «Το blog του Ευτύχη» συγγραφέας: Λένα Μερίκα, εκονογράφηση Γιώργος Δημητρίου, εκδ. Κέδρος
2) « Ο θρύλος του Βουρκόλακα» συγγραφέας: Κυριάκος Μαργαρίτης, εκδ. Ψυχογιός
3) Μια καρφίτσα και δύο αυτοκίνητα συγγραφέας: Γιώτα Φώτου, εικονογράφηση Πέγκυ Φούρκα, εκδ. Ψυχογιός
4) «Σώστε την πόλη μας »συγγραφέας: Σταυρούλα Κάτσου - Καντάνη, εκδ. Ψυχογιός
5) «Ο καιρός της σοκολάτας» συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου , εκδ. Πατάκης
6) «Η σπηλιά της γοργόνας» συγγραφέας: Λίτσα Ψαραύτη , εκδ. Πατάκης
7) «Χνότα στο τζάμι »συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου , εκδ. Κέδρος
8) «Αν τ' αγαπάς ξανάρχονται»συγγραφέας: Βασιλική Νευροκοπλή , εικονογράφηση Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδ. Λιβάνη
9) «Ταξίδι στη βασιλεύουσα» συγγραφέας: Ειρήνη Κατσίπη - Σπυριδάκη, εικονογράφηση Σπύρος Γούσης, εκδ. Κέδρος
10) «Ο μπαμπάς μου ο καλός, μεγάλος γκρίζος λύκος» συγγραφέας: Φράνση Σταθάτου , εικόνες Χρήστος Δήμος, εκδ. Άγκυρα
11) «Φιλία χωρίς όρια» συγγραφέας: Αγαθή Ποτουρίδου - Τσιάμη , εκδ. Αρμός
12) «Το αηδόνι της Ανατολής .Ιωάννης ο Χρυσόστομος» συγγραφέας: Ζωή Κανάβα, εκδ. Αρμός
13) «Ποια είναι η Μαίρη Κρίστμας ;» συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικόνες Στίβεν Γουέστ, εκδ. Μίνωας
14) «Ο δρόμος που μας χώριζε» συγγραφέας: Λεία Χατζοπούλου - Καραβία , εκδ. Άγκυρα
15) «Ο ψεύτης παππούς» συγγραφέας: Άλκη Ζέη , εικόνες Φωτεινή Στεφανίδη, εκδ. Κέδρος

20 σχόλια:

Unknown είπε...

Βεβαίως και πρέπει να νοιώθετε περήφανη κ. Φώτου. Οι τίτλοι από τους οποίους επιλέγονται τα 15 βιβλία είναι εκατοντάδες.
Σας συγχαίρω για τη δουλειά σας και σας εύχομαι πάντα επιτυχίες.

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια Γιώτα μου. Χαίρομαι πολύ για σένα.

Unknown είπε...

Μπράβο Γιώτα. ¨αξιζε τη διάκριση το βιβλίο. Σύγχρονα μηνύματα μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή.
Και τα καλύτερα θα έρθουν είμαι σίγουρη

Maria Tzirita είπε...

Συγχαρητήρια Γιώτα μου και θα έρθει και το βραβείο, είμαι σίγουρη! Συνέχισε έτσι, έχουν ανάγκη τα παιδά μας από καλή παιδική λογοτεχνία. Χίλια φιλιά!

Γιώτα Φώτου είπε...

Ρόζα καλωσήρθες στο ιστολόγιο. Θα προτιμούσα να μιλάμε στον ενικό.

Γιώτα Φώτου είπε...

Ομπρέλα γλυκειά μου να είσαι καλά

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλοδεχούμε θα είναι και τα καλύτερα Σόφη. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, αν ζητούσα κάτι περισσότερο θα μπορούσα να χαρακτηριστώ άπληστη. Καλά μου πήγαν όλα όσα έχουν σχέση με τα βιβλία μου.

Γιώτα Φώτου είπε...

Μαρία σε ένα δυο χρόνια θα βγω στη σύνταξη, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Αν δε συνεχίσω και με τα παιδικά θα χάσω τον κόσμο μου. θεωρώ ότι τα παιδικά είναι αυτά που θα με κρατήσουν σε επαφή με τον κόσμο των παιδιών μέσα στον οποίο κινούμε τριάντα χρόνια. Άρα είναι και ανάγκη να συνεχίσω.
Φιλιά

Unknown είπε...

Χαίρομαι με τη χαρά σου. Πάντα τέτοια.

Γιώτα Φώτου είπε...

Να είσαι καλά φίλε οδοιπόρε.

Unknown είπε...

Είναι μεγάλη η επιτυχία Γιώτα και δείχνει ότι πραγματικά το μυθιστόρημα είναι το είδος που σου ταιριάζει. Εύχομαι το επόμενο να πάρει και το βραβείο.

Γιώτα Φώτου είπε...

Λίλιαν αυτή είναι μια επισήμανση που την έχω ακούσει από πολλούς και πρώτα από όλα από τη μακαρίτισσα την Κίρα Σίνου. Για να είμαι ειλικρινής άρχισα να το πιστεύω κι εγώ

Ανώνυμος είπε...

Το είδα στις εφημερίδες. Συγχαρητήρια. Το θεωρώ πολύ σημαντική αναγνώριση. Έχω διαβάσει το βιβλίο. Καταπληκτική πλοκή, και πολύ έξυπνος ο συμβολισμός με την αναστάτωση που προκαλεί η εξαφανισμένη καρφίτσα. Να είσαι πάντα δημιουργική
Νόνη

Unknown είπε...

Μπράβο Γιώτα. Δύο τα μυθιστορήματα σου για παιδιά και τα δυο στη βραχεία λίστα. Αν αυτό δεν είναι επιτυχία τότε τι είναι.
Ευχομαι το τρίτο να φέρει και το βραβείο.

Γιώτα Φώτου είπε...

Νόνη χαίρομαι που είδες το συμβολισμό με την καρφίτσα. Συνήθως το παραβλέπουν.

Γιώτα Φώτου είπε...

Μίσα αν θέλει νάρθει το βραβείο θα ρθεί, αλλιώς θα προσπεράσει. Ή προσπέρασε, γιατί πόσες φορές μπορεί να είμαι στη λίστα. Πάντως εμένα μου αρκεί το γεγονός ότι η δουλειά μου από τα πρώτα χρόνια αναγνωρίστηκε. Σίγουρα είναι μεγάλη επιτυχία.

ΜΕΡΚΟΥΡΙΟΣ ΑΥΤΖΗΣ είπε...

Γιώτα καλησπέρα!
Ως δάσκαλος και συγγραφέας συμμερίζομαι απόλυτα τις σκέψεις σου... Χαίρομαι για σένα, για την ποιοτική σου γραφή, για την υπεύθυνη και συνειδητή παρουσία σου στο χώρο της λογοτεχνίας.
Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα, διότι το να συμπεριληφθεί ένα βιβλίο στη βραχεία λίστα προσπερνώντας εκατοντάδες άλλα είναι επίτευγμα. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ποιότητα κι εσύ νομίζω γνωρίζεις πολύ καλά ότι το βραβείο που δίνεται στο ένα ή σε δυο λογοτεχνικά κείμενα δεν αποκλείει την λογοτεχνική ποιότητα στα αμέσως επόμενα. Η Λίτσα Ψαραύτη είναι μια καταξιωμένη συγγραφέας, ακάματη εργάτης του λόγου, με πολλές περγαμηνές και η γοργόνα της είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο, βραβευμένο και από τον Κύκλο. Από την άλλη ο Βασίλης, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά είναι ένας εξαίρετος της νεότερης γενιάς συγγραφέας, όπως κι εμείς και μάλιστα βραβευμένος από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τα "χνότα του" επίσης βραβευμένα από το Διαβάζω. Τους συγχαίρω από τη θέση αυτή.
Συγχαίρω όμως κι εσένα για όλα όσα ανέφερα πιο πάνω.
Να είσαι σίγουρη ότι κάποια στιγμή θα έρθει και το βραβείο, ίσως του χρόνου, ίσως μια επόμενη χρονιά. Αυτό που για μένα έχει σημασία είναι η ενσυνείδητα ποιοτική παρουσία...
Και πάλι συγχαρητήρια!
Να είσαι καλά και να γράφεις!!!
Μερκούρης

Γιώτα Φώτου είπε...

Μερκούρη γειά σου. Με τίποτα δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με την κ. Ψαραύτη. σαφώς και το άξιζε το βραβείο. Τον κ. Παπαθεοδώρου ομολογώ δεν τον ξέρω. έχω ακούσει όμως τα καλύτερα για το βιβλίο του. Το 2008 εγώ δεν έχω κανένα παιδικό, είχα ρίξει την προσοχή μου στα βιολιά. Το 2009 πάλι τα βιβλία που περιμένω είναι φραουλίτσες επετειακά και δε νομίζω ότι είναι αυτά που κάνουν για τη λίστα. ¨Ομως δεν μπαίνει έτσι το θέμα. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι μέσα παό τη λίστα πήρα το κουράγιο να πω ότι πρέπει να συνεχίσω. δεν είναι ότι χρειάζομαι τόνωση, είναι θέμα ευθύνης, σε παιδιά απευθυνόμαστε, όχι σε ενήλικες αναγνώστες. και η αναγνώριση από τη ΓΛΣ ή τη βραχεία λίστα ή κάθε άλλον έγκυρο φορέα σου δίνουν το σήμα ότι προχωράς καλα. Γιαυτό το λόγο η χαρά μου είναι μεγάλη.
Ευχαριστώ λοιπόν και για τα δικά σου καλά λόγια. Εδώ θα είμαστε να τα ξαναπούμε

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια αν και το βραβείο και τα δυο σου βιβλία το έχουν ήδη πάρει από τους αναγνώστες που τα διάβασαν τόσο από τους μικρούς όσο και από τους μεγάλους. Αν μάλιστα δεν ήταν, κατά τη γνώμη μου και τα δυο αδικημένα από εξώφυλλα, τότε θα είχαν ακόμα μεγαλύτερη κυκλοφορία. Είναι κρίμα τόσο ωραία κείμενα να μένουν στα ράφια εξαιτίας των εξώφυλλων.
Σου εύχομαι πάντα επιτυχίες

Γιώτα Φώτου είπε...

Σωκράτη καλό Σαββατοκύριακο. Το εξώφυλλο ξέρω ότι παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά δυστυχώς δεν είναι δική μου επιλογή.