Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Στην Αχαράβη


Υποκλίνομαι στις δυναμικές γυναίκες, αυτές που δεν ψάχνουν δικαιολογίες για να μείνουν σε απραξία, αντίθετα άξιοποιούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται χωρίς να υπολογίζουν κόπο και δυσκολίες.

Η γλυκύτατη Ελένη Βουνιά είναι αρχαιολόγος κατάγεται και ζει στην Αχαράβη της Κέρκυρας με το σύζυγό της Γρηγόρη και το γιό τους. Αφού δεν έβλεπε μόνιμη απασχόληση σχετική με τη μεγάλη της αγάπη την αρχαιολογία, αναγκάστηκε και άνοιξε το βιβλιοπωλείο Διάπλαση.
Η δυναμική Σπυριδούλα Κόκκαλη καθηγήτρια Αγγλικών διατηρεί φροντηστήριο Αγγλικών στην Αχαράβη επίσης με πολλούς μαθητές από ολόκληρη τη Βόρεια Κέρκυρα. Δίπλα της ο σύζυγός της Άρης.
Οι δυο τους διάβασαν τον Αόρατο Πολ, λόγω της γειτνίασης με την Αλβανία το βιβλίο είναι πάντα επίκαιρο εκεί, συγκινήθηκαν και αποφάσισαν να με καλέσουν σε μια εκδήλωση που έκαναν για το σύνολο των βιβλίων μου. Τα έσοδα της εκδήλωσης τα διέθεσαν στο Χαμόγελο του παιδιού.
Με εντυπωσίασε η προετοιμασία της εκδήλωσης, η διάθεση αυτών των ανθρώπων, με μάγεψε η Αχαραβη, είχα πάει παλιότερα στην Κέρκυρα, αλλά δεν είχα ταξιδέψει στο Δήμο Θιναλίων και σας βεβαιώνω ότι αξίζει τον κόπο, όχι μόνο για επίσκεψη αλλά και για διακοπές. Με υποχρέωσε η φιλοξενία τους και εύχομαι να βρεθεί τρόπος να την ανταποδώσω, με συνεπήρε η ευχάριστη παρέα των δυο ζευγαριών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του λαογραφικού μουσείου το οποίο δημιούργησε με πραγματικό μεράκι ο κύριος Σπύρος Βλάχος, πιστέψτε με δεν είναι ένα απλό λαογραφικό μουσείο σαν αυτά που βρίσκονται σχεδόν σ' όλους τους δήμους και αποτελεί ικανό λόγο για να ταξιδέψετε μέχρι εκεί.http://www.museum-acharavi.webs.com/



Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και απέδειξε ότι και στην επαρχία υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για πολιτιστικές εκδηλώσεις.Τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον αυτά που είχα να τους πω.


Εκείνοι γνώρισαν τα βιβλία μου κι εγώ την ιστορία τους. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω τον τόπο τους και όσους μένουν εκεί.



Συνάντησα πολλούς αξιόλογους ανθρώπους μεταξύ των οποίων και τον καλιτέχνη φωτογράφο Μιχάλη Κόκκαλη ο οποίος έχει εκδώσει ένα καταπληκτικό άλμπουμ με τίτλο Κέρκυρα-Μνήμες.

Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους και να τους ευχηθώ να είναι πάντα έτσι χαμογελαστοί και δημιουργικοί.

8 σχόλια:

Maria Tzirita είπε...

Πολύ χαίρομαι για σένα Γιώτα μου, που πλουτίζεις σε εμπειρίες και που σε αγαπάειο όλο και περισσότερος κόσμος! Σίγουρα το αξίζεις! Σου εύχομαι καλό Πάσχα με υγεία και χαμόγελο! Να'σαι καλά!

Γιώτα Φώτου είπε...

Μαρία, κι εγώ έμαθα ότι πέρασατε πολύ καλά στη γερμανία με τον Ηλία. Είχα πάει μια βδομάδα νωρίτερα από σένα, στο Μόναχο και θα ξαναπάω στη Νυρεμβέργη τον Απρίλιο. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία.
Το βιβλίο σου Αν δεν υπήρχε αύριο, διαφορετικό από τα προηγούμενα αλλά εξίσου καλό.Και χαίρομαι που ακούω καλά σχόλια.
Το διάβασα με πολύ ενδιαφέρον. Είμαι απλά πολύ απασχολημένη για να γράψω ότιδήποτε. Ξέρεις αυτους τος μήνες γίνεται χαμός με εκδηλώσεις για τα παιδικά.
Καλό Πάσχα.
Φιλιά

pylaros είπε...

Η παρουσίασή σου στην παρουσίαση κάποιου βιβλίου, ξαφνικά σπάει την μονοτονία και όχι μόνο αλλά μας δίχνει ότι υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος ο οποίος σαν κι εμάς ψυχικά δένεται μαζί μας σε αυτές τις εκδηλώσεις. Τότε αισθάνεσαι μέρος μιας κοινωνίας που αν και κάπως αόρατη εν τούτοις μας γεμίζει το είναι μας.

Καλή Ανάσταση

Γαβριήλ

Γιώτα Φώτου είπε...

Τότε είναι οι ώρες που λες, άξιζει ο κόπος μου. Αυτή είναι η δική μου πληρωμή. Καλό Πάσχα Γαβριήλ, όπου και να βρίσκεσαι

Αστοριανή είπε...

Υιώτα μου,
συγχαρητήρια, και εις ανώτερα...
Καλή Ανάσταση,
σε όλους, με...Κυριακάτικο φιλί,
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ

Γιώτα Φώτου είπε...

Καλή Ανάσταση και σε δας Αστοριανή. Να περάσετε καλά

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητή κ. Φώτου
Έχω ζήσει περίπου 15 χρόνια στην Κέρκυρα και ένα από τα χωριά που έχω επισκεφτεί είναι και η Αχαράβη, Κείνη την εποχή
-προπολεμικά-ήταν ένα απλό χωριό. Τώρα, από όσα γράφετε, υποψιάζομαι μιά μεγάλη εξέληξη και μπράβο τους.
Έχω φίλο στο Κάλγκαρι του Καναδά τον Κώστα Βλάχο που έχει γεννηθεί εκεί και θα του γράψω να επισκεφτεί το Blog σας
Αν θέλετε επισκεφτείτε και το δικό μου blog, http://eftanhsa.blogspot.com
Εύχομαι να είστε πάντα καλά
Από τη Νέα Υόρκη
Ντένης Κονταρίνης

Γιώτα Φώτου είπε...

Ντένη ευχαριστω για την επίσκεψη. Πραγματικά η Αχαράβη (εγώ την επισκέφτηκα πρώτη φορά) έχει μεγάλη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Είναι ενα εκλπληκτικό θέρετρο και κρατά πολλούς κατοικους και το χειμώνα.
Ευχαρίστως θα ανταποδώσω την επίσκεψη.