Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Γυάλινος χρόνος της Πασχαλίας Τραυλού




Πώς μπορεί να αντιδράσει ένας άνθρωπος όταν μαθαίνει ότι ο χρόνος που του απομένει είναι ελάχιστος; Στο «Γυάλινο χρόνο» της Πασχαλίας Τραυλού ο επικείμενος θάνατος αντιμετωπίζεται από την ηρωίδα Βέρα με την ανάγκη της δημιουργίας, ίσως επειδή εκείνη χρειάζεται την υστεροφημία, ίσως πάλι επειδή θέλει να προλάβει να δώσει στους άλλους όσα έχει υποσχεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η συγγραφέας μπαίνει βαθιά στον εσωτερικό κόσμο της ηρωίδας, σκιαγραφεί το παρελθόν, στέκεται στο παρόν, βγάζει στην επιφάνεια συναισθήματα και απόψεις με αποτέλεσμα να μαγέψει και παράλληλα να προβληματίσει τον αναγνώστη. Για όλους τους ανθρώπους έρχεται κάποτε η στιγμή του απολογισμού. Πάνω σ’ αυτόν θα βασιστεί για να αλλάξει όσα προλαβαίνει. Δίπλα στην ηρωίδα και οι υπόλοιποι ήρωες,  διαφορετικοί χαρακτήρες ο καθένας, κινούνται επηρεασμένοι από ξεχωριστές ανάγκες αποκαλύπτοντας όσα κρύβει –θετικά και αρνητικά- η ψυχή τους.
Ο θάνατος και η ζωή, ο έρωτας, το πάθος, λανθασμένες επιλογές που επηρεάζουν πορείες, η μητρότητα και όλα όσα ταλαιπωρούν τον άνθρωπο διαχρονικά θίγονται μέσα στην ιστορία της Πασχαλίας Τραυλού.
Το ταλέντο της Πασχαλίας Τραυλού έχει προ πολλού αποδειχτεί. Η σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας, το πλούσιο λεξιλόγιο, οι δυνατές εικόνες και περιγραφές είναι τα εργαλεία με τα οποία κέρδισε τους αναγνώστες εδώ και χρόνια.
Δεν θα υπερβάλω ωστόσο στο ελάχιστο αν πω ότι ο Γυάλινος χρόνος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο έργο της. Τόσο η λογοτεχνικότητα του κειμένου όσο και η ανάλυση των χαρακτήρων το φέρνουν στην κορυφή. Εκείνο όμως που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η αριστοτεχνικά δεμένη πλοκή, αφού στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας επιχειρεί και καταφέρνει επάξια να δέσει την κύρια μυθιστορηματική πλοκή με 12 διηγήματα. Στηριζόμενη στην ιδιότητα της ηρωίδας της (την έχει κάνει συγγραφέα) εμπλέκει ανάμεσα στο κυρίως κείμενο διαφορετικές ιστορίες, άψογα δεμένες με τη χρονική στιγμή και με μεγάλη θεματολογική γκάμα. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι κατόρθωμα αφού σε τέτοια εγχειρήματα ελλοχεύει ο κίνδυνος  αρνητικού αποτελέσματος. Η Πασχαλία Τραυλού με μεγάλη ευθύνη και συνέπεια, όχι μόνο καταφέρνει να συνδέσει διαφορετικές ιστορίες μεταξύ τους, αλλά επιπλέον κινεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη βάζοντας τον κάθε τόσο σε άλλους δρόμους. Το βιβλίο είναι από αυτά που δίνουν στο έπακρο την απόλαυση της ανάγνωσης και τον προβληματισμό.
Να τη συγχαρώ και να ευχηθώ να είναι πάντα τόσο δημιουργική.

1 σχόλιο:

Πασχαλία Τραυλού είπε...

Γιωτα, με συγκίνησες και με τίμησες με την ανάρτησή σου. Να είσαι καλά και καλή επιτυχία στο νέο σου βιβλίο που σε λίγο καιρό θα το έχουμε στα χέρια μας.