Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Θέλεις να κάνουμε Chat; Σάρα Ντάρερ Λίτμαν

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ CHAT;Το είχα από το χειμώνα στη βιβλιοθήκη μου και μόλις τώρα κατάφερα να το διαβάσω. Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας τον τίτλο ήξερα τι περίμενα από το βιβλίο και δεν έπεσα έξω. Η ιστορία προβλέψιμη και πολύ κοντά σε πραγματικά γεγονότα που όλο και συχνότερα φτάνουν στα αυτιά μας. Ωστόσο η συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο ως το τέλος. Με απλό  λόγο, ζωντανές περιγραφές, ήρωες αναγνωρίσιμους και αρκετή μελέτη που αφορά στα πραγματολογικά στοιχεία δίνει ένα καταπληκτικό βιβλίο που κατά τη γνώμη μου καλό θα ήταν να διαβαστεί από όλους τους εφήβους, αλλά και τους γονείς τους.
Η δεκατετράχρονη  Άμπι έχει παρακολουθήσει διαλέξεις και ενημερωτικά προγράμματα στο σχολείο της σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρεται στο διαδίκτυο. Είναι απολύτως σίγουρη ότι ξέρει να προστατεύει τον εαυτό της. Ωστόσο κάνει κάποιες παραχωρήσεις αφού νοιώθει ασφαλής μέσα στο δωμάτιό της ενώ συνομιλεί με αγνώστους. Τι μπορεί να της συμβεί μέσα στο ίδιο της το σπίτι;. Έτσι δέχεται να κάνει chat με το Λουκ. Εκείνος από την αρχή δείχνει να την καταλαβαίνει όσο κανείς άλλος. Τα λόγια του την ανεβάζουν, την κάνουν να αισθάνεται μοναδική, όμορφη, ερωτεύσιμη, σέξυ. Ο κόσμος έξω είναι σκληρός. Οι γονείς απαιτητικοί, το σχολείο κουραστικό, οι απογοητεύσεις που δέχεται από τους συμμαθητές και φίλους της πολλές. Κι εκείνη προσπαθεί από κάπου να πιαστεί ώστε να αποκτήση την επιβεβαίωση που χρειάζεται. Στρέφεται στο Λουκ. Ο Λουκ είναι εκεί πάντα. Κοντά της. Έτοιμος να ακούσει τα προβλήματά της, να τη συμβουλεύσει, να πάρει το μέρος της ακόμα και όταν εκείνη έχει άδικο. Ο Λουκ τη βεβαιώνει ότι είναι μοναδική και ότι την έχει ερωτευτεί. Η νεαρή Άμπι μαγεύεται από τα λόγια του. Πιστεύει ότι τον αγαπά και δέχεται να κάνει για χάρη του κάποια πράγματα μέσω διαδικτύου. Πράγματα που θεωρεί ότι αφορούν αυτούς τους δυο και μόνο. Του στέλνει γυμνές φωτογραφίες και βίντεο. Αν δεν τη δει γυμνή ο Λουκ που είναι το αγόρι της ποιος θα την δει τότε. Τον εμπιστέυεται περισσότερο από  όλους και επιδιώκει να τον συναντήσει. Και τότε η Άμπι εξαφανίζεται από προσώπου γης.
Η Σάρα Νταρερ Λίτμαν σκιαγραφεί έναν χαρακτήρα  κοριτσιού απολύτως πραγματικό. Με τα προβλήματα της εφηβείας, τη δυσκολία να ενταχθεί στην πραγματικότητα, την ανάγκη αποδοχής, το ξύπνημα της ερωτικής επιθυμίας  και τις πολύπλοκες σχέσεις με το άλλο φύλο. Από την άλλη μεριά δίνει με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο δρουν όσοι ψάχνουν θύματα μέσω διαδικτύου. Όταν οι αστυνομικοί ανακαλύψουν την Άμπι, εκείνη θα καταλάβει ότι το βίντεο της πρώτης ερωτικής συνεύρεσής της κυκλοφορεί ελεύθερο σε πορνογραφικές και παιδοφιλικές σελίδες μαζί με όλα τα υπόλοιπα βίνεο και φωτογραφίες που έστειλε στο Λουκ. Ο Λουκ είχε άλλο όνομα και πολλά κορίτσια. Ο Λουκ ήταν πολύ μεγαλύτερος από όσο της είχε πει. Ο Λουκ τη χρησιμοποίησε. Πώς θα αντιδράσει στις κοροϊδίες των συμμαθητών της, την απογοήτευση που διαβάζει στα μάτια των γονιών της; Πώς θα μπορέσει να εμπιστευτεί ξανά κάποιον άνθρωπο;
Στόχος του βιβλίου είναι η προστασία από τέτοιου είδους γνωριμίες και η παραδοχή από όλους ότι άτομα σαν την Άμπι δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από θύματα.
Πόσα και πόσα άτομα καθημερινά πιστεύουν ότι ξέρουν καλά τους κανόνες που αφορούν στο διαδίκτυο; Εκείνο που δεν ξέρουν είναι ότι οι άνρωποι που ψάχνουν θύματα έχουν τρόπο και δυνατότητες να παρασύρουν ακόμα και τον πιο προσεκτικό χρήστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: